Estimarile facute joi de ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, cu privire la continutul raportului de tara, ce urmeaza a fi dat publicitatii de Comisia Europeana, par sa fie foarte aproape de realitate. El a precizat ca nu crede ca im

Estimarile facute joi de ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, cu privire la continutul raportului de tara, ce urmeaza a fi dat publicitatii de Comisia Europeana, par sa fie foarte aproape de realitate. El a precizat ca nu crede ca impotriva Romaniei va fi activata clauza de salvgardare, desi combaterea marii coruptii inca reprezinta o problema pentru tara noastra.

FARA ACTIVAREA CLAUZEI. Surse comunitare, citate de Reuters, confirma acest lucru. Comisia Europeana va cere Romaniei si Bulgariei saptamana viitoare sa combata coruptia si infractiunile mai eficient, insa nu va adopta masuri punitive impotriva celor doua noi state membre UE, au declarat vineri sursele citate. Executivul european va publica luni un raport interimar privind reforma sistemului de justitie si al afacerilor interne din cele doua tari riverane Marii Negre, care au aderat la UE anul trecut.

"Raportul va sublinia lacunele, dar nu va sugera activarea clauzei de salvgardare", a declarat o sursa din cadrul comisiei. Potrivit tratatelor de aderare semnate de Bulgaria si Romania, statele Uniunii Europene pot refuza recunoasterea automata si implementarea deciziilor instantelor civile si penale sau mandatele de arestare emise de Romania si Bulgaria daca nu indeplinesc o serie de standarde in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate. Teodor Melescanu a precizat si el inca de joi ca "raportul nu va fi nici negativ, nici pozitiv", in el aratandu-se "ce s-a facut si ce nu s-a facut". (Violeta Fotache)

DNA BINE, ANI?! Apropo de ce s-a realizat, raportul va mentiona ca DNA se afla pe drumul cel bun in privinta investigatiilor, dar mai sunt necesare eforturi pentru combaterea eficienta a coruptiei la nivel inalt, dar si a coruptiei la nivel local. Conform unor surse UE, citate de Mediafax, raportul va mentiona ca ANI nu este inca functionala, fapt perfect adevarat. Documentul va contine referiri si la conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu recomandari pentru strategia de resurse umane a institutiei asteptata in 2009, fiind observate unele intarizeri in numirea judecatorilor si a procurorilor. Vor exista critici referitoare la amendamentele introduce in Codul de Procedura Penala. Absenta unui ministru plin la Justitie a putut fi considerata la un moment dat un semnat al lipsei de progres, dar ea nu va fi comentata in raport, deoarece CE nu doreste sa se implice in dezbateri si speculatii si nu intentioneaza sa ia partea nici unei tabere politice.

GUVERNUL ARE UN PLUS. Raportul contine insa o evaluare pozitiva din partea Comisiei Europene in ceea ce priveste dialogul cu Guvernul si nu va mentiona eventuala aplicarea a clauzei de salvgardare, axandu-se cu precadere pe fapte. Strategiile anticoruptie adoptate de guvernele roman si bulgar vor fi mentionate in raport, fiind reliefate elementele de insuficienta ale acestor planuri de actiune. Raportul va fi structurat in patru parti, el va incepe cu o scurta evaluare a planului de actiuni, ulterior vor fi mentionate aspecte factuale legate de fiecare dintre cele patru obiective asumate de Romania. A treia parte se va axa pe sprijinul acordat Romaniei atat in fonduri PHARE, cat si in asistenta tehnica, iar partea finala va fi o concluzie care va sublinia ca, desi se inregistreaza progrese, exista multe neajunsuri, mai ales in ceea ce priveste coruptia la nivel inalt, considerata un domeniu in care nu au fost inca demonstrate rezultatele necesare.

RAPORT NENEGOCIAT. Sursele citate au precizat ca textul Raportului nu a fost negociat cu guvernele statelor membre in nici o privinta, in schimb Comisia a incercat, pentru a evalua cu acuratete situatia, sa coopereze pana in ultimul moment cu autoritatile pentru obtinerea de informatii. Surse UE au mai precizat ca scopul Guvernului este de a depune eforturi pentru realizarea obiectivelor pe care si le-a asumat, iar Comisia Europeana doreste sa vada cum poate sprijini demersurile Executivului in acest sens.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.