Corespondenta din Castellon
CURAJ SI SUCCES - Cel mai mare depozit de produse romanesti din Spania
Doi satmareni care au emigrat in urma cu sapte ani au ajuns sa detina cel mai mare depozit de produse romanesti din Spania. Inceputurile

Corespondenta din Castellon
CURAJ SI SUCCES - Cel mai mare depozit de produse romanesti din Spania
Doi satmareni care au emigrat in urma cu sapte ani au ajuns sa detina cel mai mare depozit de produse romanesti din Spania. Inceputurile insa au fost grele: au vandut ziare si au facut curatenie in casele spaniolilor. Acum ii aprovizioneaza pe cei aproape un milion de romani (cifra neoficiala) din Spania cu produse de acasa.

Sotii Ioan si Lenuta Filip din Satu-Mare au reusit sa faca in Spania una din cele mai profitabile afaceri romanesti. In prezent, cei doi au cel mai mare depozit de produse romanesti, care sunt distribuite in 11 magazine, dar au si o mica fabrica, ce are un contract cu magazinele din reteaua spaniola Mercadona.
"Am venit in Spania in urma cu aproximativ sapte ani. Si am inceput ca tot romanul. Faceam curatenie prin casele spaniolilor. Am vandut tot ce am avut in Romania si am venit aici cu vreo 3.000 de euro. Prima afacere a fost editarea si distributia de ziare romanesti. Abia am avut bani sa cumparam un carucior de cumparaturi pe care il umpleam cu ziare aduse din tara si mergeam pe jos in mai multe localitati, pe unde aflasem ca sunt stabiliti romani, ca sa lasam ziarele... '', ne-a povestit Lenuta Filip. Ea si sotul ei au fost foarte multumiti cand au vazut ca au inceput sa poata strange bani... Prima lor firma s-a numit Rive Impex SRL, iar aceasta exista si acum. Obiectul ei de activitate a fost schimbat de mai multe ori, iar acum Rive este profilata pe importul si distributia de produse romanesti.

PESTE 480 DE PRODUSE. Cei doi satmareni spun cu mandrie ca acum ei au cel mai mare depozit de produse romanesti din Spania. Sunt importate din Romania peste 480 de produse, care se distribuie in propria retea de magazine: patru in Valencia si cate unul in localitatile Alzira, Oliva, Castellon de la Plana, Burriana, Torreblanca, Oropesa si Benicarlo. Dar, in afara de ce se aduce din tara, mai sunt cateva zeci de produse romanesti care acum sunt fabricate chiar in Spania si, evident, distribuite prin aceeasi retea de magazine. Dintre acestea sunt 32 de sortimente de mezeluri si afumaturi, doua tipuri de vinuri (Grasa Romaneasca si Busuioaca Nobila), produse lactate, produse de panificatie, patiserie si cofetarie. De departe, cele mai bine vandute produse romanesti sunt mezelurile si afumaturile. Apoi, in topul preferintelor romanilor se afla branzeturile si ... malaiul.

FABRICA SI DEPOZIT IN BURRIANA. Ioan Filip ne-a mai spus ca in toamna anului trecut au reusit sa cumpere o mica fabrica ce face tarte cu branza, una din prajiturile traditionale ale spaniolilor, sub marca Tardul. Acest produs se fabrica pentru reteaua de magazine spaniole Mercadona. Cand a fost cumparata, fabrica trebuia reamenajata, asa ca a fost mutata intr-o locatie noua. Acum au fost achizitionate doua hale in poligonul industrial din Carabona, localitatea Burriana. Au fost mutate toate uitilajele pentru producerea tartei spaniole, iar in plus s-au facut si investitii proprii, pentru a se putea fabrica aici painea romaneasca, cozonacii si prajiturile romanesti. Cea mai mare investitie la fabrica a fost intr-un malaxor si o instalatie de fermentatie, mai ales ca spaniolii nu au in traditie prepararea produselor de panificatie cu aluaturi fermentate. A mai fost cumparata si o masina de impachetat produsele in atmosfera controlata, pentru pastrarea calitatii acestora pe un termen mai lung.

IMIGRANTI ANGAJATI. La cele doua firme pe care le detin in prezent, sotii Lenuta si Ioan Filip au angajat 36 de persoane. La firma Rive sunt angajati numai romani, iar la fabrica sunt sapte persoane: arabi, spanioli, unguri si romani. Totodata, cei doi satmareni au inregistrat in Spania marca Romaliment, marca sub care se vand o parte din produsele romanesti. Intrebati de cifra de afaceri si profituri, cei doi au spus cu modestie doar ca sunt multumiti. Dar pentru ca acestia au avut afaceri si in Romania am vrut sa aflam cum au perceput mentalitatea si atitudinea afaceristilor spanioli fata de cea a romanilor: "Daca in Romania multi sunt invidiosi cand afla ca ai o afacere prospera, aici nu simtim acest lucru. Ei spun ca sunt invidiosi, dar noi nu ne-am dat seama. Si inca ceva: cand am deschis prima afacere, cu ziarele, primul care ne-a ajutat a fost spaniolul caruia noi ii faceam curat in casa... A vazut ca strangem fiecare leu si ca munceam cat puteam mai mult... Ne-a intrebat: 'Cat va mai trebuie? Eu va pot ajuta cu 180 de euro>>...''.

Iarba de acasaLenuta si Ioan Filip au doi copii, un baiat care se afla cu ei in Spania. El este student la o facultate din Castellon de la Plana, dar isi ajuta foarte mult parintii la cele doua firme. Mai au insa si o fata care a ramas in Romania. Si ea este studenta, in an terminal, este casatorita in tara si are un baietel in varsta de doi ani. Cam de patru ori pe an, aceasta isi viziteaza parintii, care marturisesc ca ii duc lipsa. "Ce sa spunem, ne lipseste. Noi vrem sa vina si ea aici, cu familia, insa vor veni atunci cand vor fi pregatiti. Noi ii asteptam oricand...'' Sotii Filip spun ca acum totul le merge bine, insa din tara le lipseste cel mai mult fiica si nepotul. Si mai au un dor... iarba, care aici, in Spania, este la mare pret. In zona litoralului, pe Coasta iberica, nu prea este iarba.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.