Inspectorii CSM au descoperit 285 de dosare nesolutionate din 1990 de procurorii militari  
Managementul defectuos si neimplicarea procurorilor in solutionarea anchetelor au fost motivele pentru care inspectorii Consiliului Superior al

Inspectorii CSM au descoperit 285 de dosare nesolutionate din 1990 de procurorii militari
Managementul defectuos si neimplicarea procurorilor in solutionarea anchetelor au fost motivele pentru care inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis efectuarea unui control de fond la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instantei supreme.

In urma controlului efectuat de inspectorii CSM la Sectia Parchetelor Milutare din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie - condusa , s-a constatat existenta unui numar de 285 de dosare nesolutionate incepand cu anul 1990, potrivit unui raport al Inspectiei Judiciare a CSM, publicat pe site-ul institutiei.

Generalul magistrat Dan Voinea, procuror militar din 1982, a detinut sefia Sectiei Parchetelor Militare in perioada 1997-2001, apoi a asigurat interimatul conducerii SPM in perioada mai 2006-octombrie 2007.

Raportul inspectorilor CSM a avut in vedere identificarea dosarelor mai vechi de un an de la sesizare, si respectiv mai vechi de sase luni de la inceperea urmaririi penale, aflate in curs de instrumentare la procuror sau la organele de cercetare penala

Dintre cele 285 de dosare vechi din 1990, 122 au fost preluate de Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel la momentul infiintarii acestei unitati. In urma acestei constatari facute de Inspectia Judiciara, conducerea Sectiei Parchetelor Militare (SPM) a solicitat relatii cu privire la modalitate de preluare a dosarelor.

In adresa nr. 642 din 9 noiembrie 2007, emisa de procurorul general al Parchetului Militar de pe langa Curtea Militara de Apel se mentioneaza ca preluarea s-a efectuat ca urmare a Ordinului emis de procurorul general al Romaniei. Aceasta dispozitie a urmarit ca cercetarile in dosarele mentionate sa fie continuate de procurorii carora le-au fost repartizate cauzele si care ulterior au fost numiti la Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel.

In urma verificarilor, a reiesit ca dosarele au fost inregistrate, in anul 1996, in evidentele penale ale Parchetului Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, iar in evidentele penale ale SPM au fost trecute doar numerele date de Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel.

Alte 163 de cauze figurau in continuare ca aflandu-se in lucru la SPM, intre acestea, 137 fiind conexate la dosarul nr. 97/P/1990, fara ca in evidentele penale ale Sectiei sa fie operate aceste conexari.

Un numar de sapte cauze, desi erau solutionate, nu se mentionase acest lucru in registrul penal, iar alte doua au fost solutionate in timpul controlului.

Astfel, la data controlului se aflau in lucru la procurori un numar de 45 dosare. Dintre acestea, 18 cauze erau mai vechi de un an de la sesizare din care patru mai vechi de sase luni de la inceperea urmaririi penale.

Inspectorii au constatat ca motivele care au dus la intarzirea unor dosare sunt de ordin subiectiv, dar si obiectiv. Primele se refera la managementul defectuos si lipsa rolului activ al procurorului in solutionarea cauzei.

Motivele obiective au in vedere complexitatea cauzei, infirmari ale solutiilor dispuse pe cale ierarhica si de catre instantele de judecata, efectuarea unor comisii rogatorii internationale si obtinerea unor relatii de la institutii ale statului si dificultatile in administrarea probelor.

In urma controlului efectuat la SPM din cadrul Parchetului Inaltei Curti, inspectorii au constatat ca nu exista o repartizare echilibrata a cauzelor pe procuror care sa tina seama de complexitatea dosarelor. Astfel, dosarele de mare complexitate se afla in lucru la un singur procuror, in timp ce ceilalti procurori instrumenteaza intre unul si opt dosare care nu prezinta un grad de complexitate deosebit.

De asemenea, s-a stabilit ca inregistrarea cauzelor penale nu se face cu respectarea Regulamentului de ordine interioara a parchetelor.

Astfel, inspectorii CSM au apreciat ca se impune efectuarea unui control de fond la SPM din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si la Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel.

La mijlocul lunii decembrie, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis efectuarea unui control de fond privind activitatea Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, admitand solicitarea procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, anuntase, din 7 decembrie, ca va solicita CSM un astfel de control, avand in vedere ca la Sectia Parchetelor Militare - condusa multi ani de generalul magistrat Dan Voinea - sunt cele mai vechi dosare nesolutionate inregistrate la Ministerul Public.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.