Patriarhul Ierusalimului, Theophilos, a condamnat decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) de activare a trei eparhii ale Mitropoliei Basarabiei pe teritoriul Republicii Moldova. Biserica Ierusalimului este a cincea, dupa Serbia, Polonia, C
Patriarhul Ierusalimului, Theophilos, a condamnat decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) de activare a trei eparhii ale Mitropoliei Basarabiei pe teritoriul Republicii Moldova. Biserica Ierusalimului este a cincea, dupa Serbia, Polonia, Cehia si Slovacia, care si-a manifestat sustinerea pentru Biserica Ortodoxa Rusa in aceasta chestiune. „Deschiderea celor trei eparhii ale Mitropoliei Basarabiei pe teritoriul Moldovei priveste nu doar Bisericile Romana si Rusa, dar si intreaga lume ortodoxa. Patriarhia Ierusalimului examineaza toate detaliile si partile implicate in aceasta problema, considerand ca in solutionarea sa, trebuie avut in vedere sistemul de administrare canonic, care reglementeaza frontierele intre Bisericile Ortodoxe“, se arata in scrisoarea lui Theophilos catre Patriarhul rus, Aleksei al II-lea. Declaratiile celor cinci patriarhii intervin dupa ce Sfantul Sinod al Bisericii Ruse a dat publicitatii o declaratie in care isi manifesta protestul vizavi de hotararea BOR. Textul acesteia, impreuna cu scrisoarea lui Aleksei al II-lea, a fost trimis tuturor Bisericilor Ortodoxe, generand, practic, aceasta reactie in lant.

P atriarhul rus amesteca politica cu religia
„Actul reactivarii pe teritoriul Republicii Moldova a Mitropoliei Basarabiei a reflectat aspiratiile mediilor politice care tind sa integreze Republica Moldova in componenta Romaniei“, a declarat Aleksei al II-lea. Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, „canta“ la unison.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.