Salvamontistii avertizeaza ca incalzirea vremii favorizeaza producerea de avalanse. Turistii sint sfatuiti sa nu se aventureze pe traseele montane din virful muntelui.

Serviciile de salvamont din Fagaras si Bucegi au emis o avertizare de producere de avalanse cu risc ridicat. Salvamontistii sibieni au anuntat risc de avalanse de gradul 4 in Fagaras, pe o scara de la unu la cinci, din cauza ca zilele trecute a nins, iar zapada s-a depus intr-un strat proaspat de 30-40 de cm.

„Zapada proaspata este usoara, de tip pulver, si nu prezinta aderenta la stratul aflat dedesubt, cu rezistenta scazuta si depus in urma cu o saptamina. Sub acest strat, cel vechi este in general stabil, dar inghetat in partea superioara. Cei peste 50 cm de zapada cu rezistenta scazuta pot aluneca cu usurinta peste straturile inghetate mai vechi existind riscul declansarii spontane de avalanse medii si citeodata chiar mari pe numeroase pante suficient de inclinate, riscul fiind amplificat chiar si printr-o slaba supraincarcare", se precizeaza in avertizarea emisa de Administratia Nationala de Meteorologie, Centrul Meteorologic Transilvania Sud, Sibiu. Si salvamontistii din muntii Bucegi avertizeaza turistii care vor sa se aventureze la sfirsitul saptaminii pe traseele turistice ca riscul de producere de avalanse este ridicat.

„Stratul de zapada depaseste 100 de centimetri pe Virful Omu, iar in Sinaia si Predeal este de peste 40 de centimetri. Exista risc mare de avalanse la inaltimi de peste 1.500 de metri si risc moderat sub 1.500 de metri", se specifica in comunicatul emis de Serviciul de Salvamont Bucegi. Serviciul Public Judetean Salvamont Sibiu recomanda turistilor pentru prevenirea accidentelor montane sa nu acceseze traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a muntilor Fagaras si de asemenea sa evite practicarea sporturilor de iarna in aceasta zona. In zona turistica Bilea Lac, accesul la cabane se poate face doar cu telecabina de la Bilea Cascada.

„In caldarea Bilea, deplasarile trebuie efectuate respectind toate conditiile impuse de perioada in care riscurile de avalanse ramin ridicate. Turistii care doresc sa practice sporturi de iarna trebuie sa solicite informatii si sa respecte recomandarile salvamontistilor aflati in zona", se arata in comunicatul emis de Salvamont Sibiu.

In urmatoarele zile, vremea va fi calda, iar in regiunile intracarpatice va ploua, potrivit prognozei meteo emise de Administratia de Meteorologie.

Mii de schiori pe pirtii Potrivit reprezentantilor din turism, la ora actuala zonele montane sint in plin sezon de schi, statiunile fiind pline pina la refuz in weekenduri. Cel mai mult se schiaza pe Valea Prahovei, in statiunile Sinaia, Predeal si Azuga. Cei mai experimentati schiori aleg pirtiile foarte inale, adica cele peste 1.800 de metri, unde gradul de producere a avalanselor este ridicat, potrivit salvamontistilor. In plus, multi schiori ies de pe pirtie, unde riscul de accidente este si mai mare.

Oferte de schi mai ieftine in Romania si in strainatate. Detalii pe www.cotidianul.ro/select