IDEAL ARTISTIC - "Eu nu inteleg o opera de arta din mult, ci din ceva"
Caragiale Ion Luca s-a nascut la 30 ianuarie 1852 la Ploiesti, in satul Haimanale. A fost un vizionar. A scris intr-un timp si este bine inteles peste 100 de ani, fiind

IDEAL ARTISTIC - "Eu nu inteleg o opera de arta din mult, ci din ceva"
Caragiale Ion Luca s-a nascut la 30 ianuarie 1852 la Ploiesti, in satul Haimanale. A fost un vizionar. A scris intr-un timp si este bine inteles peste 100 de ani, fiind de o actualitate ce parca te sperie.

Acum cativa ani, cand lucram impreuna cu Domnul Beligan, il intrebam: "- Ce mai e nou?"... iar el imi raspundea: "- Caragiale!". Vorbind in primul deceniu al secolului XX despre epoca pe care a trait-o, Caragiale insusi a fost primul care a inteles ca vremurile se vor schimba. Sa vor grabi, si ca celor ce vor veni le va fi din ce in ce mai greu sa rada. "Incepem o alta istorie, mai putin vesela decat cea de pana ieri; rasul si gluma nu ne vor mai putea sluji de mangaiere, ca altadata, fata cu cele ce se vor petrece in lumea noastra romaneasca. Copiii nostri vor avea poate de ce sa planga - noi am ras destul." (Scrisoare catre Missir).

Domnul Beligan mi-a povestit despre Caragiale acum cativa ani... Cu Domnul Beligan la sueta. Numai ca o sueta cu domnul Beligan este un cenaclu literar. Pentru domnul Beligan subiectul "Caragiale" este mereu nou. Cate lucruri nestiute, si cata bucurie cand povesteste. Stari de gratie, cand domnul Beligan incepe sa vorbeasca despre nenea Iancu si nu-l mai poti opri. Vorba aceea veche: "Unii actori sunt asa de talentati, incat si in viata sunt foarte naturali".

POLITICA ZILEI. "Un om politic trebuie, mai ales in niste imprejurari politice ca acelea prin care trecea patria noastra, imprejurari de natura a hotari o miscare generala, miscare ce, daca vom lua in consideratie trecutul oricarui stat constitutional, mai ales un stat tanar ca al nostru." (Catavencu catre Tipatescu, "O scrisoare pierduta").

"Dar nu! Noi stam ca blegii in cafenele, si-n berarii, si-n cluburi si lasam pe toti apelpisitii, cari vor sa puie mana pe slujlosoare, ca sa-si faca de cap, sub felurite pretente..."("Atmosfera incarcata")

"Intr-o tara, eminamente constitutionala, apa trece, moftangiii raman."
"D-aia a impartit Dumnezeu trebile pe pamant, unul, adica cu alergatura, si altul, vine vorba, cu capitalul... si pe urma toti la castig. Fiecare pe cat a pus impart drept pentru interesurile patriei, fiindca toti sunt patrioti!" ("Jertfe Patriotice")

"Frumoasa e natura patriei noastre, cand nu-si dezlantuieste elementele cu furie, caci atunci este grozava, daca putem pentru ca sa..." ("O conferenta")

"Ar fi o rusine sa lasam pe Bulgaria sa ne ia la inainte!" ("Savantul")

"Citesti Jurnalul? Ce citesti porcaria aceea, domnule?" ("Atmosfera incarcata")

"A manca poporul, mai ales, este o greseala neiertata, ba putem zice chiar o crima...!" ("O noapte furtunoasa")

"De ce fierbe lumea? Se face o manifestatie populara monstra in contra guvernului!" ("Atmosfera incarcata")

CORESPONDENTA. "Stimate domnule, un popor care se respecta trebuie sa lupte pentru progres: a lupta = a birui. Am luptat - am biruit! Uraa! Peste cateva zile ne-om vedea si, daca nu ti-o placea ce ti-oi povesti, sa-mi zici mie cutu." (Caragiale, scrisoare)

De ziua lui Take Ionescu, Caragiale i-a trimis o telegrama la Berlin:

"Manifestatia unui intreg neam ce-si sarbatoreste geniul ne umple de bucurii. Pe sus, admiratorii neclintiti, amicii calzi. Sa traiesti!".

Peste doua zile, raspunsul pe care l-au publicat: "Cand cel mai ales dintre alesii neamului gandeste astazi la mine cu atata gratioasa atentiune, incep a crede ca nu ma nascui tocmai degeaba".

"Multumesc cordial, ilustre. Noroc, sanatate, la cati mai multi ani, ca Dumnezeu minte iti dete destula." (Caragiale)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.