CE BEM, CE MaNCAM - Betacarotenul creeaza impresia de produs lactat
Forma este de cascaval. Culoarea de asemenea. Numai ca nu are nimic de-a face cu acest produs. Ella este un amestec de grasimi solidificate cu ajutorul unor aditivi alimenta

CE BEM, CE MaNCAM - Betacarotenul creeaza impresia de produs lactat
Forma este de cascaval. Culoarea de asemenea. Numai ca nu are nimic de-a face cu acest produs. Ella este un amestec de grasimi solidificate cu ajutorul unor aditivi alimentari.

Ella este un preparat alimentar pe baza de grasimi vegetale si proteine din lapte, Gr/s.u. 48%, pe care consumatorii il pot gasi la raionul de produse de tip cascaval. In compozitia acestuia intra: "apa, grasimi vegetale, proteine lactice, sare max. 2,8%, saruri de topire (E 331 - citrat de sodiu), amidon, aroma, conservant (E 202 - sorbat de potasiu), colorant (E 160a - betacaroten). Produsul contine lactoza".

ANALIZA. Produsul, desi se afla la vanzare la raionul de branzeturi de tip cascaval, nu are nici o legatura cu acest tip de aliment, fiind obtinut din grasimi vegetale a caror origine botanica nu este mentionata sau daca au suferit vreun proces tehnologic de solidificare. In combinatie cu aceste grasimi se afla proteine extrase din lapte fara a se specifica daca sunt de tip cazeinic sau seric. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca "pentru a realiza stabilitatea acestei himere s-au folosit saruri de topire - citrati de sodium - clorura de sodiu in cantitate apreciabila - 2,8%, conservanti - sorbat de potasiu, colorant - betacaroten". Colorantul betacaroten este incriminat in cresterea riscului de cancer pulmonar la fumatori sau la cei care lucreaza in medii poluate. Produsul are un profil nutritional dezechilibrat cu un exces de grasimi, ceea ce imprima si o densitate calorica ridicata. Sorbatul de potasiu poate provoca in unele cazuri alergii si crize de astm.

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, persoanelor cu afectiuni hepatice, renale, alergicilor, astmaticilor, celor cu boli pulmonare, persoanelor cu afectiuni dermatologice, celor cu cancere, persoanelor cu afectiuni neurodegenerative. Cei cu intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.