CHISINAU - Voronin dezvaluie aranjamentele cu Rusia
Intr-o intalnire cu ambasadorii acreditati la Chisinau, presedintele Vladimir Voronin a promis ca "diferendul transnistrean va fi solutionat pana la sfarsitul acestui an".

<

CHISINAU - Voronin dezvaluie aranjamentele cu Rusia
Intr-o intalnire cu ambasadorii acreditati la Chisinau, presedintele Vladimir Voronin a promis ca "diferendul transnistrean va fi solutionat pana la sfarsitul acestui an".

La intalnirea avuta vineri cu ambasadorii tarilor europene acreditati la Chisinau, Voronin s-a aratat convins ca "locuitorii regiunii transnistrene vor alege si vor fi reprezentati in Parlamentul Moldovei reunificate ce va rezulta din alegerile din 2009". Astfel, presedintele moldovean a confirmat, de fapt, supozitia conform careia negocierile cu Rusia s-ar purta in baza unui presupus "plan secret", blamat anul trecut de opozitia democrata si de societatea civila moldoveneasca si care a provocat ingrijorarea SUA si a UE. Presupusul "plan secret" prevede, intre altele, accederea a cel putin douazeci de exponenti ai fortelor politice transnistrene in Legislativul de la Chisinau, schimbarea insemnelor statale ale Republicii Moldova, astfel incat acestea sa nu mai fie asemanatoare cu cele ale Romaniei, garantii ca Moldova nu va adera niciodata la NATO si ramanerea militarilor rusi in Transnistria. Potrivit unor informatii sigure, Chisinaul este de acord sa mearga la aceste cedari majore, cu exceptia ultimei - aceea care prevede perpetuarea prezentei militare rusesti in regiunea transnistreana, conditie asupra careia insista Bruxellesul si Statele Unite ale Americii.

PIONUL. Pana cand expertii vor identifica o solutie de compromis in aceasta problema, Moscova si-a asumat angajamentul de a-l convinge pe seful administratiei de la Tiraspol, Igor Smirnov, sa accepte planul. Potrivit presei ruse, agentul rus Igor Smirnov a intrat atat de mult in rolul de "presedinte al Transnistriei" incat nu mai asculta nici de indicatiile superiorilor sai de la Kremlin. Ziarul Kommersant scrie ca, la inceputul lunii februarie, o delegatie rusa va merge la Tiraspol pentru a-l convinge pe liderul transnistrean sa accepte planul. In cazul in care acest lucru nu va reusi, Igor Smirnov va fi inlocuit, intr-o perioada foarte scurta, cu presedintele sovietului suprem (Parlamentul de la Tiraspol - n.n.) de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk.

Evgheni Sevciuk incearca activ in ultima vreme sa transforme parlamentul local intr-un nou centru de autoritate, aceasta institutie aratandu-si in ultimele luni independenta fata de Igor Smirnov.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.