PORTRET - Povestea celui pe care procurorul Iacob il acuza de uciderea sotiei - episodul doi
Discutie in popota IPJ Brasov. Seful Serviciului de Investigare a Fraudelor se intreaba, pe un ton retoric, de ce se cheltuiesc atat de multi bani p

PORTRET - Povestea celui pe care procurorul Iacob il acuza de uciderea sotiei - episodul doi
Discutie in popota IPJ Brasov. Seful Serviciului de Investigare a Fraudelor se intreaba, pe un ton retoric, de ce se cheltuiesc atat de multi bani pentru cei aflati in arestul politiei. "In fond, ei au ales, prin ce au facut, sa fie acolo." De cealalta parte a mesei, reporterul il priveste candid. "Stiti pe ce cheltuiti multi bani, domnule comisar?" "Pe ce?" "Pe factura la curentul electric."

In camera din arestul IPJ Brasov in care Cristian Cioaca si-a "executat" a doua ordonanta de retinere de 24 de ore, patru neoane mari au stat aprinse nonstop. Toata noaptea. In arest nu se da stingerea niciodata. In arest se lucreaza la foc continuu. "Astea sunt normele europene, sa nu se stinga lumina niciodata", sustine comisarul.

Ca un bonus la agresiunea asupra retinei, geamul de la camera de arest ramane vesnic deschis. Si iarna, atunci cand afara gradele sunt cu minus. Cristian Cioaca nu s-a plans de tratament. Desi povestea apoi ca s-a trezit dimineata dardaind. "Ai putut sa dormi in arest?!" "Si inca cum! S-au plans ceilalti ca i-a deranjat sforaitul meu..."

COLEGI DE CELULA. "Ceilalti" erau un pustan de 17 ani, cercetat in cazul fetei de 13 ani care a cazut de la balconul din Rasnov, si un major cercetat in cazul "cardurilor clonate". "Au incercat sa te traga de limba?" Zambeste resemnat: "Erau amarati si ei. Cel de la Rasnov primise chiar atunci un aparat de radio pentru care facuse cerere de nu stiu cat timp. Si l-a primit chiar in ziua aia!". Se inveseleste brusc, amintindu-si: "S-au bucurat sa ma aiba in camera, sa stii. Mi-au spus ca atunci au primit pentru prima oara de nu stiu cand carne in portiile de mancare". Ce se mananca in arest? "Mancare, naiba s-o ia. N-am mancat. A doua zi de dimineata ne-au adus pesmeti cu ceai." "In cani de tabla?" "Nu, au adus ceai la toata camera intr-o sticla mare de plastic taiata pe jumatate."

REGULI SPECIALE. In dupa-amiaza zilei de 16 ianuarie l-au adus la Curtea de Apel Brasov, pentru mandatul de arestare propus de DIICOT. Pe scari, in busculada creata de jurnalisti, a reusit sa-i strecoare cumnatului sau un biletel. Pe care scrisese, cu liniuta de la capat: "Trening, periuta si pasta de dinti, prosop...". Era pregatit pentru ce-i mai rau. Atunci am vazut-o pentru prima oara pe sora lui, Ana, plangand. I-au dat lacrimile din nou peste o ora cand, scos din sala de consiliu dupa audierea lui de judecator, ea a incercat sa-i ofere, de fata cu politistii care il pazeau, un pachet de tigari. "N-aveti voie", au repezit-o gardienii. "Regulile sunt stricte." "Sunt sora lui, a insistat ea, lasati-ma va rog sa-i dau macar o tigara, sa stie ca e de la mine." N-au lasat-o. In ziua aceea si-n circumstantele in care se afla, Cristian Cioaca era inculpat pentru instigarea la citirea mail-urilor nevestei disparute. A fost prezentat opiniei publice drept cel mai fioros infractor din Romania.

DE CE CATUSE. Nu intamplator i-au pus atunci catusele la maini. Prin octombrie povestea ca prima noapte in arestul IPJ Brasov (cea din 19/20 septembrie) a fost cel mai cumplit moment din viata lui. "Pentru ca sunt politist. Si cred ca nu exista umilinta mai mare pentru un politist decat sa se trezeasca dincolo, inchis printre infractori. Bine macar ca nu mi-au pus catuse", isi ridica el singur moralul pe atunci. L-au auzit, s-au prins si au marcat. Nu ii pusesera catusele cand l-au retinut pentru omor calificat, dar au facut-o la 16 ianuarie, pentru citirea mail-urilor... Apasand, psihologic, pe inca un punct vulnerabil. Care au fost efectele? In seara in care a fost pus in libertate, Cristian Cioaca marturisea: "Mi-au facut-o si p'asta, deci am scapat si de aceasta teama". Fusese un prag peste care trecuse.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.