PULSUL MEDICINEI
Care este mai ticalos: virusul hepatitic B sau C? Profesor dr Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "M. Bals", spune ca cele doua virusuri agresoare asupra ficatului sunt la fel de ticaloase, dar
PULSUL MEDICINEI
Care este mai ticalos: virusul hepatitic B sau C? Profesor dr Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "M. Bals", spune ca cele doua virusuri agresoare asupra ficatului sunt la fel de ticaloase, dar cu nuantari. Virusul C prezinta un mare dezavantaj, si anume ca 80% dintre bolnavii purtatori de virus C raman infectati cu acest virus. Dar evolutia la hepatite cronice, ciroza si cancer hepatic este mai lenta. Chiar si spre 30 de ani. Desi virusul C mai frecvent decat B degenereaza in cancer hepatic. In cazul virusului B, doar 40% dintre purtatori raman infectati cu acest virus, dar evolutia spre bolile grave hepatice e pe termen mai scurt de 10-20 de ani. Hepatitele cu virus A si E se raspandesc prin maini murdare si apa contaminata. Un alt aspect important este ca 70% dintre cei afectati de hepatite acute le fac pe picioare, pentru ca nu apare icterul, adica nu se ingalbenesc la ochi, iar fecalele lor nu sunt decolorate. Hepatitele acute in astfel de situatii dau simptome neclare, cum ar fi o anume pofta de somn si o stare de sfarseala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.