Petrom, cea mai mare companie listata la Bursa de la Bucuresti, a avut cel mai mult de suferit de pe urma scaderilor puternice inregistrate in ultimele sase luni.

Ramona Asiminei, Adrian Ionescu

Valoarea de piata a companiei a ajuns la 6,46 mld. euro, cu 40% mai putin decat in iulie. Compania a pierdut 4,24 miliarde euro de pe urma crizei. In urma scaderilor puternice incepute in luna iulie, nici o companie de la BVB nu mai depaseste nivelul de 10 mld. euro si doar patru companii valoreaza mai mult de un mld. euro. BRD, cea mai mare banca listata, a avut o pierdere de 2,7 mld. euro, capitalizarea institutiei ajungand la 3,82 mld. euro. Pia ta romaneasca de capital face fata cu dificultate socurilor externe, pentru ca este mult prea dependenta de comportamentul fondurilor straine de investitii, potrivit majoritatii brokerilor si analistilor. Investitorii institutionali romani nu actioneaza pe piata cu mult altfel decat speculatorii. In structura activelor societatilor de investitii financiare, investitiile pe termen scurt in actiuni cotate reprezentau 82% din totalul activelor nete, la finele anului 2007. In lei, acest tip de active a cunoscut pe ansamblul SIF o crestere cu peste 60% in raport cu finele anului 2006.

Rasdaq Sase companii de pe piata Rasdaq se mentin la peste 100 milioane euro

Atractiv

Preturile de la BVB au devenit mai atractive, vineri fiind cea mai mare lichiditate de an, pe o piata in crestere Titlurile Rompetrol Rafinare s-au ieftinit cu 18,3%pe fondul crizei subprime