Oficialii din Primaria Capitalei acuza ca, de 18 ani, bucurestenii sunt jefuiti de catre furnizorul de energie termica, Electrocentrale Bucuresti (ELCEN). Suma pe care furnizorul o fura „din condei“ este de aproximativ 150 de milioane de
Oficialii din Primaria Capitalei acuza ca, de 18 ani, bucurestenii sunt jefuiti de catre furnizorul de energie termica, Electrocentrale Bucuresti (ELCEN). Suma pe care furnizorul o fura „din condei“ este de aproximativ 150 de milioane de dolari pe an, ne-a spus Tudor Popescu, presedintele Comitetului pentru Energie de pe långa Primaria Generala. Metoda de furt este simpla: se raporteaza o cantitate dubla de combustibil folosit pentru obtinerea unei gigacalorii. Destinatarii finali ai banilor, aproape 3 miliarde de dolari in 18 ani, din jaf, sunt celebrii „baieti destepti“.

Primaria Capitalei a sesizat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) cu privire la faptul ca ELCEN a cerut nemotivat cresterea pretului la energia termica produsa si furnizata locuitorilor Capitalei.

Murgeanu s-a luat de gåt cu ELCEN si ANRE
Viceprimarul general, Razvan Murgeanu, a declarat, Primaria are date care arata ca ELCEN Bucuresti raporteaza o cantitate dubla de combustibil fata de cantitatea reala consumata. In sesizarea adresata ANPC, el a cerut ca autoritatea sa efectueze o experti za prin care sa controleze cantitatea de combustibil consumat raportata la cantitatea de energie produsa de ELCEN. „Nu ai dreptul sa te plangi de costurile mari de productie si sa ceri majorari de tarife in conditiile in care cantitatea de combustibil consumat este la jumatate fata de ceea ce declari“ a spus Razvan Murgeanu.

Primaria acuza furnizorul de servicii de „practici comerciale abuzive“, pentru ca se foloseste de pozitia de monopol in furnizarea de energie termica la nivel de Capitala si majoreaza abuziv pretul gigacaloriei. „Abuzul consta in raportarea falsa de productie care ii permite sa afecteze producerii energiei termice o cantitate dubla de combustibil in raport cu cantitatea reala consumata“, se arata in sesizarea catre ANPC.Edilul a recurs la ANPC dupa ce solicitarea adresata Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), prin care Primaria solicita expertizarea in comun a consumurilor ELCEN, a fost respinsa pe motive de viciu de forma. Acest refuz a condus la o actiune in instanta a Primariei impotriva ANRE.

„Vrem sa curmam jaful la nivelul energiei termice in Bucuresti. Vom apela la toate mijloacele legale, am dat deja in judecata ANRE si furnizorii. De 18 ani, unii stau cu mana in buzunarul bucurestenilor, iar unele din institutiile statului refuza sa se implice in descoperirea si stoparea unor astfel de forme de banditism“, ne-a spus Razvan Murgeanu.

Bani pentru 'baietii destepti>>
Comitetul pentru Energie de pe langa Primaria Generala a Capitalei a fost infiintat, conform declaratiilor lui Tudor Popescu, presedintele comitetului, pentru ca preturile la energia termica s-au majorat continuu, fara o justificare suficienta. Edilii au cautat modalitati de reducere a costurilor, pentru ca acestea greveaza asupra bugetului cetatenilor si al Bucurestiului. „Degeaba am facut contorizare, i-am facut pe oameni sa-si puna repartitoare, sa izoleze locuintele si toate masurile luate daca furnizorul majoreaza pretul tot timpul“, ne-a spus Tudor Popescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.