Cand te duci sa-ti dea banii, orice bancher onest ar trebui sa te intrebe: mai musiu, ai facut vreodata ceva in viata ta? Ceva, o masinarie, un program, un circuit, o pilula, o afacere, ceva ce altcineva ar vrea sa cumpere? Daca raspunsul tau e "nu

Cand te duci sa-ti dea banii, orice bancher onest ar trebui sa te intrebe: mai musiu, ai facut vreodata ceva in viata ta? Ceva, o masinarie, un program, un circuit, o pilula, o afacere, ceva ce altcineva ar vrea sa cumpere? Daca raspunsul tau e "nu", acelasi bancher ar trebui sa-ti zica de la obraz: "Si-atunci, de ce vrei sa iei cu imprumut bani munciti de altii? Cum ii dai inapoi?".

Sigur, societatile nu functioneaza asa de simplu. Pana la urma poti sa lucrezi pentru ala care face masinaria sau capsunile. Dar, cand esti in situatia in care locul tau de munca sta pe un miraj si e generat de speculatii si bani care nu sunt ai nostri, ar trebui macar sa ti se spuna. Sa ma iertati ca fac si eu tot aia, adica speculatii, dar ma gandesc ca, daca macar zece insi sunt preveniti, n-am innegrit pagina degeaba.

Deci care sunt locurile astea de munca, la risc, intr-o eventuala recesiune? Care sunt slujbele care vor avea mari probleme sa te mai tina in fata laptopului jucandu-te pe net sau la cazma, fumand o tigara? Mai multe decat credeti. Sa le luam pe rand:

Un sfert din slujbele din constructia sau importul de masini (va aduceti aminte cand piata era la 100.000 de masini pe an? N-a trecut asa mult de atunci).

Jumatate din locurile de munca din constructii, industrie alimentata de capital speculativ din Occident si de sistemul bancar, care plaseaza aici in credite bani de afara, cu castiguri foarte bune. Bancile sunt asigurate, noi suntem?

Un sfert din slujbele in servicii, cum ar fi restaurantele si companiile de catering. Cand oamenii nu mai au serviciu, nu mai merg la o ciorba de 100 de mii, o fac acasa.

Cred, de asemenea, ca se vor duce jumatate din slujbele din companiile de intermediere (de exemplu, imobiliara). Ele sunt direct dependente de volumul tranzactiilor. Dar ar trebui sa aiba probleme si administratia de stat, pentru ca taxele platite vor scadea, iar sindicatele functionarilor nu vor permite scaderea salariilor. Deci concedieri.

Cu siguranta vor fi afectate zone bine platite: bancile sunt cel mai luxuriant, cel mai exotic exemplu. Salariile de Bahamas de la Bucuresti nu pot continua la nesfarsit: ele sunt rezultatul competitiei pentru cota de piata, in care bancile au cumparat pur si simplu salariati unele de la altele. Nu pot ramane toti: sunt prea scumpi deja. Publicitatea si media sunt si ele pe-aproape: cand consumul scade, toate bugetele care vin din vanzari se scofalcesc si ele.

Pana la urma, fiecare isi poate face socoteala simplu daca slujba lui e la risc sau nu. Cu o intrebare simpla: e absolut necesar ce fac eu? Ar renunta oamenii la serviciile mele inainte sau dupa ce renunta la paine si la dentist? Dupa care puteti merge si lua credit la casa aia scumpa. Mult succes si sa ramana asa pana cand o platiti, in 2037!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.