Comisia va prezenta "o recomandare" in legatura cu procesul de adoptare a monedei unice.

Comisia Europeana (CE) va prezenta Consiliului Ministrilor de Finante, saptamina viitoare, o recomandare legata de programul de convergenta al R
Comisia va prezenta "o recomandare" in legatura cu procesul de adoptare a monedei unice.

Comisia Europeana (CE) va prezenta Consiliului Ministrilor de Finante, saptamina viitoare, o recomandare legata de programul de convergenta al Romaniei, a declarat vineri comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban. "In acest document, CE isi va prezenta pozitia nu numai asupra programului si modului in care Romania isi propune sa faca pasii pentru adoptarea monedei euro intr-un oarecare orizont de timp, dar inclusiv asupra politicilor bugetare, fiscale si in general macroeconomice ale Romaniei", a declarat vineri Orban. Recomandarea CE a fost anul dintre subiectele discutiei pe care Orban a avut-o joi cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Orban a aratat ca intilnirea nu a fost determinata de evolutia negativa a pietelor financiare, insa a discutat cu Isarescu si pe aceasta tema. "Intilnirea a fost stabilita cu mult timp inainte si nu a fost programata pentru a avea loc intr-un asemenea context", a spus Orban. Forma revizuita a programului de convergenta, avizat initial in luna ianuarie, a fost aprobata de Guvern in luna decembrie a anului trecut. Documentul include obiective de politica bugetara si legate de adoptarea euro.

Romania ar urma sa adopte moneda euro in anii 2012-2014 daca indeplineste mai multe criterii : deficitul bugetar sa nu depaseasca 3% din PIB, inflatia anuala sa fie cu maximum 1,5% peste media celor mai performante trei tari din UE, media dobinzilor bancare sa nu depaseasca cu mai mult de 1% nivelul din UE, datoria publica sa fie de maximum 60% din PIB, iar cursul de schimb leu-euro sa nu fluctueze cu mai mult de 15%, in plus sau in minus, in cursul unui an.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.