Copilul disparut a murit ucis de ceata In procedurile de cautare a copiilor disparuti in imprejurari suspecte se spune ca, imediat dupa ce disparitia a fost sesizata si verificata, "se infiinteaza un punct de coordonare a operatiunilor

Copilul disparut a murit ucis de ceata In procedurile de cautare a copiilor disparuti in imprejurari suspecte se spune ca, imediat dupa ce disparitia a fost sesizata si verificata, "se infiinteaza un punct de coordonare a operatiunilor, operativ 24 de ore din 24". Teoretic, operatiunile de scotocire nu se sisteaza pe timpul noptii. Iar cei care participa la ele trebuie sa ceara ajutorul tuturor partenerilor cu care Politia are incheiat un protocol de colaborare in domeniu.

Cand e vorba despre viata unui copil, te astepti ca si cei responsabili sa se mobilizeze exemplar. Asa se intampla in alte tari, vedem asta in filmele documentare prezentate pe Discovery. In jumatate de ora dupa sesizarea disparitiei, chiar daca e noapte, la fata locului vin politisti, caini de urma, elicopter, voluntari. Fie ca e vorba despre Franta, Belgia, Marea Britanie, SUA sau Canada. Peste tot viteza de reactie este impresionanta.

De ce? Pentru ca ei sunt constienti ca primele trei ore sunt decisive. In cazul unei rapiri, viteza de cercetare a zonei, formularea ipotezei si inceperea investigarii trebuie masurate in minute. Pentru ca de obicei in cazul unei rapiri, dupa trei ore, sansele ca micutul sa mai fie in viata sunt minime. Ei stiu asta si actioneaza in consecinta, pentru ca ei cauta un copil viu. In cazul unei rataciri, timpul se dilata putin. Variabilele, in acest caz, sunt temperatura, oboseala copilului, gradul de infometare si apoi cat de rezistent ii este corpul pana ca frigul sa-i inghete sangele in vene. Acestea ofera ceva mai mult timp cautatorilor. Se poate intampla inca din prima noapte daca temperaturile sunt foarte coborate sau se poate intampla a doua zi sau a doua noapte.

LUNI - 14. In cazul baietelului gasit mort pe camp, raportul preliminar de necropsie a indicat o data aproximativa a mortii - 14 ianuarie. Cauzele - expunerea la frig si umezeala pe fondul extenuarii. Se pare ca el n-a murit din prima noapte si a furnizat celorlalti timp de reactie, timp care ori n-a fost folosit deloc, ori n-a fost folosit cu spor. Ceilalti sunt in acest caz parintii, care au anuntat disparitia lui cu mare intarziere, la 14 ianuarie, in jurul orelor 10:30-11:00, in conditiile in care copilul disparuse la 13 dimineata, si apoi fortele de politie, care au inceput perierea intr-un numar modest, cu dotari sumare, nu cum vedem in documentare. Insa nu se poate spune daca atunci el mai era sau nu in viata. Conform medicului legist care a efectuat necropsia, probabil probele biologice care au fost prelevate vor furniza o ora mai exacta a mortii.

Dar, indiferent de data mortii, cand se iveste un astfel de caz, viteza de reactie este hotaratoare pentru viata copilului. Acesta este motivul pentru care fortele de cautare sunt masive in alte tari, pe care le-am exemplificat, inca din primele ore de la disparitie, dupa care treptat incep sa scada. La noi e taman invers - la inceput, cand timpul este de o importanta cruciala, fortele nu se pot numi forte, ci doar cativa oameni care incearca sa gaseasca indicii si care nu pot acoperi o distanta prea mare.
POLITIA INTRA IN ACTIUNE. "In prima zi, luni, noi am fost anuntati in jurul pranzului. Ne-am deplasat imediat. Dar trebuia sa evaluam situatia de fapt. Asa ca de la ora 13:00 la ora 16:00 s-a stabilit zona prin care a mers copilul. Am avut pe teren cinci echipe operative, cu 15 lucratori de politie, care au stabilit locul unde a fost vazut ultima data", ne-a declarat comisarul-sef Dorin Colidiuc. Conform aceluiasi politist, "se facuse ora 16:00 dupa-amiaza, iar de acolo politistii au mers concentric, spre extremitati. S-a intunecat destul de repede si stiti si dumneavoastra ca era ceata. N-aveau cum sa faca mare lucru". Dar nu putem sa nu ne intrebam ce-ar fi putut face daca, in loc de 15 oameni, ar fi fost 150...

Abia de marti, cand, conform raportului de necropsie, copilul era mort, au fost chemati si jandarmii, dupa cum declara comisarul-sef Colidiuc: "Marti au venit jandarmii si s-a periat. Au fost 100 de politisti si jandarmi". Cu toate acestea, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta ne-a informat ca echipele IJJ Constanta au participat la cautari miercuri, joi si vineri, iar Gruparea Mobila "Tomis" mentioneaza ca au fost solicitati pe teren abia joi, 17 ianuarie. Desi in astfel de cazuri, dupa cum o demonstreaza deznodamantul acestui caz, important e ca fortele, cavaleria sa fie prezente inca din prima zi, din primele ore.

TEHNICA SI TACTICA. Tot in experienta altor tari am vazut ca elicopterul este chemat in prima zi, mai ales in cazul unui copil ratacit. "Marti s-a solicitat un elicopter la MIRA, dar pentru ca era ceata, si a fost ceata vreo cinci zile, nu s-a putut ridica." Acest lucru ne-a fost confirmat si de Unitatea de Aviatie a MIRA, cea care are in dotare si elicopterul cu termoviziune. "A fost facuta o solicitare din partea IJP Constanta, dar elicopterul nu s-a putut ridica din cauza cetii", ne-a spus capitanul comandor Sorin Ursuleanu. "Regulile impun ca nu se zboara in conditii de vizibilitate mai mica de un kilometru." Insa ceea ce este ingrijorator este faptul ca nu a existat intentia de a se solicita elicopterul cu termoviziune inca de luni, chiar daca nici in acea zi nu se putea zbura, tot din cauza cetii. "In zilele de 13 si 14, ceata a fost un element dominant in sudul teritoriului, inclusiv in jumatatea de sud a Dobrogei. Noi facem masuratori la Constanta si Medgidia, punctele cele mai apropiate de zona Poarta Alba. Datorita existentei canalului cu apa din zona Poarta Alba, cu siguranta, local, ceata ar fi putut fi si mai densa decat s-a masurat la cele doua statii", ne-a declarat Ortansa Jude, sef la Centrul National de Prognoze Meteorologice.

Tot cu privire la tehnica la care are acces politia in astfel de cazuri, conform comisarului Colidiuc, "miercuri au fost solicitate la politia de frontiera niste masini, ei au doua, cu vedere pe timp de noapte, dar erau stricate. Asa ca ne-au dat niste aparate portabile". Intentia conteaza, dar a fost tarzie.

CONCLUZIE. Au fost in total cam 200 de persoane zilnic la cautari - politisti, jandarmi si voluntari. Parte din ei de la firmele de paza, ceilalti - beneficiari ai ajutorului social trimisi de primariile din zona. Dar toti acesti oameni au fost adusi abia de miecuri, joi incolo. In conditiile in care oricine se poate gandi ca un copil ratacit nu poate trai prea multe zile in conditii de umezeala si temperaturi de -3-4 grade noaptea si 1-2 grade Celsius ziua, in jurul amiezii.

La noile proceduri, vechile procedariConform procedurilor de cautare ale politiei, printre primele masuri care se iau in astfel de cazuri se mediatizeaza fotografia copilului. Purtatorul de cuvant al IJP Constanta a transmis datele copilului si fotografia. In lista de adrese la care a trimis figureaza si cea a Directiei Management Organizatoric si Comunicare Publica, care, tot conform procedurilor, trebuia sa transmita poza copilului si semnalmentele mai departe catre media nationala. Si, mai departe, conform unei decizii a CNA, toate televiziunile erau obligate sa difuzeze fotografia copilului in prime-time. Nici acest lucru nu s-a intamplat, informatia fiind blocata undeva pe traseu. Procedurile mai specifica faptul ca, "prin purtatorul de cuvant al unitatii, se va solicita prezentarea imediata a cazului la posturile de televiziune, facan-du-se mentiunea ca se impune ca acel caz sa fie mediatizat". In comunicatul de presa remis de IJP Constanta nu exista decat specificarea "va rugam sa ne sprijiniti in mediatizarea fotografiei persoanei in cauza (...)". In etapa a treia a Sistemului Integrat de Actiune in Cazul Disparitiilor de Copii se prevede ca in componenta Centrului de coordonare a operatiunilor sa faca parte si un psiholog, pentru consilierea membrilor familiei disparutului. Conform comisarului-sef Colidiuc Dorin, "a fost prezent un psiholog la fata locului. I-am facut un profil psihologic baiatului, ne-am dat seama de pregatirea lui, de parinti ca sunt vai de capul lor..."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.