Cu o majorare de capital la Turism Felix (TUFE) si o vanzare de active la Turism, hoteluri, restaurante Marea Neagra (EFO), societatea a devenit cel mai bine capitalizata dintre SIF-uri.

SIF Transilvania a fost prima societate de investiti
Cu o majorare de capital la Turism Felix (TUFE) si o vanzare de active la Turism, hoteluri, restaurante Marea Neagra (EFO), societatea a devenit cel mai bine capitalizata dintre SIF-uri.

SIF Transilvania a fost prima societate de investitii care a reusit o majorare de capital cu "gratuite", numarul actiunilor dublandu-se in acest mod. Societatea este de altfel principala "vinovata" de cresterea indicelui BET-FI cu 25% in 2007, avand cea mai mare apreciere a cotatiilor (±55%). Cum pretul nu putea rezista la palierul la care a ajunsese doar cu argumentul majorarii numarului de actiuni, trebuia sa se inventeze si argumente care sa justifice un raport pret/VUAN cat mai avantajos. Astfel, in 2007, prin vanzare de active care i-au imbunatatit semnificativ PER-ul, Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra (EFO) a reusit o apreciere de 351% a actiunilor (capitalizarea este acum de 328 milioane lei). Similar, Turism Felix (TUFE) si-a majorat capitalul social (s-a acordat o actiune gratuita la fiecare actiune detinuta) si doar prin acest artificiu a reusit sa isi dubleze valoarea de piata, capitalizarea sa fiind in prezent de 411 milioane lei. In acest mod, SIF Transilvania, care valora la bursa cam cat Banat-Crisana si Moldova, a reusit sa se apropie si uneori sa bata Oltenia, cea mai valoroasa SIF. Astfel, valoarea de piata a SIF Transilvania era la inceputul saptamanii de 2,1 miliarde lei, in timp ce Banat-Crisana valora 1,5 miliarde lei, contributia TUFE si EFO in economia portofoliului Transilvania fiind de 739 milioane lei. Ramane sa vedem cum vor rezista cotatiile SIF 3 in momentul in care gratuitele vor intra in piata, momentan acestea fiind blocate in urma procesului din justitie cu societatea Cocor, presiunea la vanzare find semnificativa in acel moment


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.