Nonagenar. Daca nu era impuscat, Ceausescu ar fi putut, macar teoretic, trai pana azi si ar fi implinit rotunda varsta de 90 de ani "Cel mai iubit fiu al poporului" ar fi putut ajunge azi la varsta de noua decenii batute pe muchii, iar aniversarea a
Nonagenar. Daca nu era impuscat, Ceausescu ar fi putut, macar teoretic, trai pana azi si ar fi implinit rotunda varsta de 90 de ani "Cel mai iubit fiu al poporului" ar fi putut ajunge azi la varsta de noua decenii batute pe muchii, iar aniversarea ar fi fost una grandioasa, a intregului popor, presupunand ca Romania ar fi ramas o oaza de comunism, precum Cuba lui Fidel Castro. Sa nu uitam ca fostul premier comunist Manea Manescu traieste inca, desi era cu doi ani mai mare decat nea Nicu. A ne inchipui Romania anului 2008, condusa, inca, de Ceausescu, e un exercitiu de imaginatie extrem de dificil, mai ales ca se stiu foarte putine despre starea de acum a tarii celei mai apropiate de noi, ca situatie economica, la momentul 1989, am numit Coreea de Nord, unde inca e la putere comunismul. Un lucru e sigur: indiferent cum stau lucrurile, moartea fostului dictator a creat o armata de nostalgici ce regreta vremurile Epocii de Aur, iar unii dintre ei nu ezita sa ii viziteze, an de an, presupusul mormant, asa cum, in mod cert, se va intampla si azi. Daca in cursul acestui an, cum e de asteptat, Valentin Ceausescu, unicul urmas in viata, va castiga procesul prin care solicita deschiderea mormintelor parintilor sai, iar acestea se vor dovedi goale, probabil ca instantaneu se va naste, pentru unii, legenda "Ceausescu-inca-viu". La fel cum multi refuza sa creada ca Elvis e mort. Dar nu ar fi o legenda care sa dainuie prea mult. Pentru tanara generatie, Ceausescu e o notiune tot mai vaga, abstracta, invaluita in fum, la fel cum pentru generatia mijlocie a fost, inainte de 1989, cea de "Regele Mihai", adica un personaj despre care se stia ca traieste pe undeva si a insemnat ceva important pentru tara. Dar despre care lipseau amanuntele, pentru ca manualele il sareau, iar parintii ori bunicii se fereau sa vorbeasca. Azi, despre Ceausescu nu se mai fereste nimeni sa vorbeasca nepotilor. Dar cui ii mai pasa, cand nepotul asteapta cu sufletul la gura ultima versiune de Linux ori jocul "FIFA 2008" si se intreaba, poate, daca Basescu cel cool e presedinte ori premier?


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.