Jerome Kerviel, traderul de 31 de ani care a provocat o pierdere de 4,9 miliarde euro grupului financiar francez Societe Generale, a devenit peste noapte vedeta.
La Davos - relateaza New York Times - personalitatile prezente primeau stiri pe te
Jerome Kerviel, traderul de 31 de ani care a provocat o pierdere de 4,9 miliarde euro grupului financiar francez Societe Generale, a devenit peste noapte vedeta.
La Davos - relateaza New York Times - personalitatile prezente primeau stiri pe telefoane despre ceea ce a devenit, dupa dezvaluirea identitatii traderului, afacerea Kerviel. Seful unei mari companii financiare americane se minuna cum de un trader platit cu mai putin de 100.000 euro pe an poate fi lasat sa miste aproape 5 miliarde de euro, iar replica vecinului a fost: "Am stiut dintotdeauna ca e o idee proasta sa-l lasam pe pusti sa conduca sistemul financiar".
Pentru "pusti" insa, Kerviel e un invingator. In mai putin de 12 ore, Jerome s-a transformat dintr-un trader oarecare, discret, intr-un obiect de cult, are club de admiratori pe Facebook (reteaua de socializare pe internet), iar pe celebra retea YouTube rulau videoclipurile conferintei de presa a Societe Generale, acompaniate de teorii conspirationiste. Una dintre paginile Facebook propune chiar atribuirea Premiului Nobel pentru economie. "Suma imensa de bani aruncata in piata de Societe Generale a amplificat crahul pietelor europene din Paris, Londra, Frankfurt, Madrid. Speriata de posibilitatea crahului, Federal Reserve si-a indulcit politica monetara... Federal Reserve cade in capcana intinsa de un parizian de 31 de ani. Dati-i lui Jerome Premiul Nobel pentru economie!", scrie Aziz Samih. Lovitura data de Kerviel l-a ingenuncheat pe celebrul Nick Leeson, care a reusit acum cativa ani sa prabuseasca banca britanica Barrings.
Kerviel nu era un star al grupului select de manuitori de bani ai Societe Generale. El absolvise Universitatea din Lyon si avea un masterat in piata de capital. La inceput, era un functionar in ceea ce bancile numesc back office, adica in partea administrativa. A fost insa experienta care, spun colegii de breasla, l-a ajutat sa functioneze independent pe traseul presupusei fraude. Presa franceza a constatat ca omul nu s-a imbogatit, iar analistii din toata lumea presupun ca a fost pur si simplu tarat in spirala pierderilor. Ramane de vazut daca a actionat singur sau a fost ajutat de colegi. Banca centrala a Frantei a declansat o ancheta. Pana la turnarea unui film, "dosarul Kerviel" va deveni insa din ce in ce mai stufos.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.