Martin Freinademetz a reusit o noua performanta alaturi de sibianul Catrinel Naicu.
Cei doi au coborat pe schiuri, respectiv snowboard, panta cea mai grea de pe varful Moldoveanu.
Martin Freinademetz, ausaustriacul stabilit la Sibiu, de dou
Martin Freinademetz a reusit o noua performanta alaturi de sibianul Catrinel Naicu.
Cei doi au coborat pe schiuri, respectiv snowboard, panta cea mai grea de pe varful Moldoveanu.
Martin Freinademetz, ausaustriacul stabilit la Sibiu, de doua ori campion mondial si de trei ori campion european la snowboarding, care a obtinut de-a lungul carierei sale 35 de victorii in Cupa Mondiala, a reusit o noua performanta. La mijlocul lunii ianuarie, in cadrul unui proiect de promovare a heliskiului in Muntii Fagarasului, Martin impreuna cu sibianul Catrinel Naicu au coborat pe schiuri, respectiv snowboard, panta cu cel mai mare grad de dificultate de pe varful Moldoveanu (partea de est).
Cei doi au ajuns la refugiul Vistea Mare la prima ora a diminetii, cu un elicopter. De acolo au pornit urcarea spre varful Moldoveanu, pe care l-au cucerit la ora 10.30. Vremea a fost de partea lor si, desi au fost mereu expusi riscului de a fi surprinsi de o avalansa, cei doi si-au indeplinit un vis, reusind sa fie primii care au incercat aceasta nebunie: sa coboare o panta cu o inclinatie de peste 45 de grade. Desi acest record nu va fi prea curand omologat, singurii martori fiind reprezentantii Salvamont, cei doi dependenti de adrenalina au declarat raspicat ca a fost mai mult o ambitie personala si ca ar repeta aceasta experienta cu prima ocazie. "Intotdeauna mi-a placut sa traiesc la limita. Exploram zona cu elicopterul pentru a gasi trasee din Muntii Fagarasului pe care sa ne dam. Vremea era excelenta si ne-am zis ca trebuie sa incercam. Sa cobor cel mai inalt varf din Romania a fost un obiectiv pe care mi l-am propus cand am ajuns prima data aici. Am studiat mult timp zona si ma bucur ca am reusit. Sentimentul pe care l-am trait in timpul coborarii nu poate fi descris, este ceva unic", a declarat Martin. La randul sau, Catrinel Naicu, un sibian in varsta de 30 de ani, fost schior profesionist, unul dintre pionierii heliskiului in Romania, pregatea de multa vreme aceasta coborare: "Ne-am luat toate masurile de precautie inainte de a ne aventura. Pentru ca riscul de a fi surprinsi de o avalansa era destul de mare, am coborat pe rand. A fost o experienta inedita, mai ales ca Martin era pe schiuri, desi specialitatea lui era snowboardul, si invers, eu fiind schior profesionist. A fost o nebunie pe care o s-o repet cu prima ocazie!".
Cererea pentru un astfel de sport este foarte mare. In ultimii ani, in Romania s-au facut numeroase investitii pentru amenajarea de partii de schi, insa acest segment nu a fost acoperit. Muntii Fagarasului sunt locul ideal pentru a dezvolta heliskiul. Organizatorii spera sa atraga cat mai multi turisti, iar in timp sa organizeze aici competitii din calendarul european si mondial.

Ce este Heliskiul?
Schiul cu elicopterul este o experienta unica, ce inseamna libertate, provocare si aventura, si se adreseaza in special celor care s-au saturat de aglomeratia partiilor conventionale. In acest moment, Muntii Fagaras sunt singurii din Romania unde se poate face heliski datorita platoului de la Balea Lac. Aici este baza celor din spatele proiectului "Heliski in Fagaras", compania ceha Berghill si organizatia condusa de Freinademetz, Xventure. Acest proiect este o premiera in Romania si va debuta in luna februarie a acestui an.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.