Alte 18 cazuri de gripa - cu virus AH1N1 - au fost confirmate de Institutul National Cantacuzino, numarul total al acestora ajungind astfel, in ultimele zile, la 34, informeaza Ministerul Sanatatii. Astfel, au fost confirmate opt cazuri in Bucuresti,
Alte 18 cazuri de gripa - cu virus AH1N1 - au fost confirmate de Institutul National Cantacuzino, numarul total al acestora ajungind astfel, in ultimele zile, la 34, informeaza Ministerul Sanatatii. Astfel, au fost confirmate opt cazuri in Bucuresti, unul in Brasov, patru la Iasi, doua in Buzau, unul in Sibiu si doua in Constanta.

Pina la acest moment au fost deja izolate trei virusuri gripale - doua in Iasi si unul in Bucuresti - inrudite cu tulpina A/Solomon Islands/03/06 (H1N1), tulpina care este continuta in vaccinul gripal folosit in prezent in Romania. Aparitia acestor cazuri in Romania era previzibila, avind in vedere ca in Europa, in ultima saptamina, nu mai putin de 14 state (inclusiv Ungaria si Bulgaria) au epidemii extinse de gripa.

Medicii recomanda in continuare efectuarea vaccinarii antigripale, mai ales la categoriile considerate cu risc crescut de imbolnavire. Ca urmare, pacientii cu boli cronice si persoanele de peste 65 de ani sint rugate sa se prezinte la medicii de familie, pentru a se vaccina impotriva gripei, potrivit regulilor stabilite prin programul de vaccinare.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice reamintesc populatiei citeva masuri de protectie importante, in scopul prevenirii imbolnavirilor prin gripa si transmiterii acesteia: evitarea aglomerarilor umane; evitarea, pe cit posibil, a contactului cu persoanele bolnave; spalarea mai des a miinilor, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave; izolarea persoanei bolnave de restul familiei, intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita, adica la temperatura de 24-26 de grade Celsius); bolnavul va folosi batiste igienice in caz de tuse sau de stranut; aerisirea incaperilor sau a birourilor, cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 de grade C; mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate; evitarea vizitarii bolnavilor sau a suspectilor de gripa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.