>> Traditia spectacolelor de fanfara in judetul Alba a fost reluata dupa doua decenii de pauza

Lansarea oficiala a ansamblului de fanfara al Centrului de Cultura "Augustin Bena" din subordinea Consiliului Judetean Alba a avut loc joi dupa-
>> Traditia spectacolelor de fanfara in judetul Alba a fost reluata dupa doua decenii de pauza

Lansarea oficiala a ansamblului de fanfara al Centrului de Cultura "Augustin Bena" din subordinea Consiliului Judetean Alba a avut loc joi dupa-amiaza.
Fanfara, condusa de dirijorul Coriolan Honcas, a intonat marsuri, imnuri dar si prelucrari folclorice dupa Tarina din Apuseni, Invartita de pe Tarnave, Hora moldoveneasca si Sarba olteneasca.
"Prin acest spectacol, reluam o traditie intrerupta de circa 20 de ani, traditia spectacolelor cu muzica de fanfara, mult apreciate de cetatenii judetului nostru. Am decis, alaturi de colegii mei, consilierii judeteni, ca aceasta traditie nu trebuie sa se stinga, ci trebuie continuata prin infiintarea unei fanfare profesioniste. Iata ca am ajuns acum la momentul primului spectacol sustinut de fanfara profesionista a judetului Alba. Seria acestor spectacole va continua in viitor, nu doar la Alba Iulia ci si in restul localitatilor judetului", a declarat Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba, la spectacolul de lansare.
Fanfara are 15 membri plus dirijorul, per-soane angajate la Centrul de Cultura "Augustin Bena". Acestia provin din fosta fanfara militara si din randul profesorilor de la Liceul de Muzica si Arte Plastice. Directorul Centrului, Daniela Floroian, a precizat ca fanfara va avea un program incarcat pe tot parcursul anului 2008. "Vom participa la toate spectacolele la care vom fi invitati. Fanfara va fi prezenta la toate manifestarile organizate de consiliul judetean", a spus Daniela Floroian. Infiintarea fanfarei judetului Alba a fost una din prioritatile noului Centru de Cultura. Institutia a aparut in octombrie 2007, prin reorganizarea scolii Populare de Arte si Meserii Alba si a Centrului judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale Alba. Justificarea atribuirii denumiri de "Augustin Bena" consta in faptul ca profesorul si muzicianul s-a nascut in judetul Alba, in Pianu de Jos, la 29 octombrie 1880. A fost profesor si dirijor la Sibiu, Nasaud si Cluj, precum si director la Conservatorul din Cluj-Napoca. Augustin Bena a compus muzica pentru teatru, muzica vocal- simfonica, muzica de camera si corala, fiind autorul a numeroase lucrari didactice, folclorice si lingvistice.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.