Un raid in orasul Slough, in urma caruia au fost arestati 25 de membri ai unei retele de traficanti de minori romani si au fost eliberati 11 copii-sclavi, siliti sa cerseasca si sa fure in centrul Londrei, a fost prima faza a unor vaste operatiuni pr
Un raid in orasul Slough, in urma caruia au fost arestati 25 de membri ai unei retele de traficanti de minori romani si au fost eliberati 11 copii-sclavi, siliti sa cerseasca si sa fure in centrul Londrei, a fost prima faza a unor vaste operatiuni preconizate de politia britanica pentru lichidarea gruparilor de crima organizata care pornesc din Romania, spre care isi canalizeaza si veniturile, a scris cotidianul britanic "The Daily Mail".
Operatiunea si rezultatele ei au fost confirmate printr-un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane, in care se precizeaza implicarea Compartimentului REFLEX Romania, grup de lucru interinstitutional romano-britanic, cu atributii pe linia combaterii traficului cu migranti si a traficului cu fiinte umane in general.
"The Daily Mail" a adaugat o serie de amanunte intr-un articol intitulat "Cum bandele de hoti de buzunare romani isi construiesc palate acasa folosindu-se de copii-sclavi". Cotidianul britanic arata ca "multi dintre cei care fac calatoria de 1500 de mile din Romania in Marea Britanie sunt tigani romani, care incep o viata de infractori" pe teritoriul britanic. Citand ofiteri de rang inalt din politia britanica, "The Daily Mail" scrie ca, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, infractionalitatea a "explodat" in centrul Londrei.
Comandantul operatiunii de ieri, Steve Allen, a declarat ca numarul infractorilor romani care operau in centrul capitalei britanice a crescut de la 12, in 2006, la 214 anul trecut. In spatele cersetoriei si furturilor prin metode extrem de ingenioase, una dintre cele mai folosite fiind distragerea atentiei victimei de catre un complice care cere indicatii despre o adresa, se ascund bande extrem de bine organizate de infractori si delicte mult mai grave, in special traficul de persoane si de minori, folositi pe scara larga in operatiunile din "teren". La sfarsitul lunii mai 2007, de exemplu, scrie "The Daily Mail", "88 de copii de tigani romani, aparent fara parinti" au fost inregistrati la primaria orasului Slough, situat, avantajos, la o scurta calatorie cu autobuzul de Gara Victoria din Londra, unul dintre cele mai aglomerate puncte din capitala britanica.
In aceeasi localitate, un reporter al "Daily Mail" a descoperit anul trecut 100 de membri ai unei singure familii extinse, originara din localitatea romaneasca Tandarei.
In raidul de ieri, politistii au gasit la o singura adresa 12 adulti si 8 copii inghesuiti intr-o casa cu trei dormitoare.

Exploatati de compatrioti

Garda Civila spaniola a retinut in provincia Ciudad Real sase cetateni romani - patru barbati si doua femei, cu varste intre 18 si 45 de ani -, presupusi membri ai unei retele de exploatare a muncii unor compatrioti. Cei sase racolau, prin anunturi publicitare, romani carora le promiteau locuri de munca in agricultura, in provincia Ciudad Real, cerand in schimb plata a cate 100 de euro pe luna drept chirie pentru locuri in apartamente gasite de retea, la care se adaugau 200 de euro pentru gasirea unui loc de munca si bani pentru transport de la locuinta la locul de munca.

Robi inchisi in galerii

Ionel Taliu (36 de ani) si concubina sa, o tanara de 17 ani, erau capii unei retele dezmembrate la Torino, care transformase in sclavi femei si copii din Romania. Victimele erau silite sa traiasca in galerii subterane, unde munceau 12 ore pe zi desprinzand din izolatia de plastic fire de cupru furate, fara a putea sa ridice capul, hraniti cu o "ciorba" preparata de "sefi". "Sclavilor" li se permitea sa iasa doar seara, cu mainile legate, iar o data pe saptamana aveau voie sa mearga la un bar din apropiere, pentru un sandvis. Banda obtinea profituri uriase, cuprul fiind supranumit "aurul rosu" datorita pretului extrem de ridicat, ce a crescut de aproape patru ori intr-un an.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.