Sunt legendari. E suficient sa spui "Teatrul Balsoi" si deja ai facut o referire la o traditie de peste 200 de ani, insemnand opera, balet, muzica. Dar inca de la inceputurile sale, cand compania care mai tarziu avea sa formeze Teatrul Balsoi oferea
Sunt legendari. E suficient sa spui "Teatrul Balsoi" si deja ai facut o referire la o traditie de peste 200 de ani, insemnand opera, balet, muzica. Dar inca de la inceputurile sale, cand compania care mai tarziu avea sa formeze Teatrul Balsoi oferea spectacole private, este asociat cu baletul. La Teatrul Balsoi - insemnand, de fapt, Teatrul cel Mare ("balsoi" insemnand "mare" in limba rusa) - au fost prezentate in premiera mondiala unele dintre cele mai cunoscute balete ale tuturor timpurilor. "Lacul lebedelor" de Ceaikovski a fost prezentat aici pentru prima oara pe 4 martie 1877.

Teatrul Balsoi va prezenta maine, la Sala Palatului din Bucuresti, doua spectacole de balet. Initial, organizatorii nu au anuntat decat o singura reprezentatie. Pentru ca biletele pentru aceasta s-au epuizat rapid - in ciuda preturilor foarte mari: 250, 200, 150, 100 si 75 de lei, mult mai mari decat preturile practicate de Balsoi la ei acasa -, organizatorii au decis sa fie doua spectacole: de la 16.00 si de la 20.00. Teatrul Balsoi va prezenta la Bucuresti "Spargatorul de nuci" de Ceaikovski, care va aduce pe scena 65 de balerini. Printre acestia, anunta organizatorii, Fundatia Dracula, se numara si Elena Andrienco, Alexandru Volcikov, Ian Godovski, Ruslan Pronin, Denis Medvedev, Ksenia Kern, Andrei Evdokimov si Ksenia Pcelkina.
Compania a fost fondata in 1776, dar abia din 1780 functioneaza intr-un teatru, Petrovka, dupa o perioada de reprezentatii private. In 1824 a fost construita cladirea in care Teatrul Balsoi functioneaza si astazi, dupa ce cladirea Teatrului Petrovka a ars intr-un incendiu, in 1805. si cladirea noua, realizata dupa planurile arhitectului Andrei Mikailov, a avut o soarta asemanatoare, suferind pagube serioase intr-un incendiu din 1853. A fost refacuta trei ani mai tarziu, bombardata in timpul celui ce-al doilea razboi mondial, iarasi refacuta. In prezent, cladirea se afla din nou in reparatii serioase. Este de asteptat ca scena principala sa poata fi folosita inca din acest an pentru anumite spectacole mai importante, dar lucrarile vor fi gata abia in 2010. Lucrarile de renovare au inceput in urma cu trei ani, pe fondul unor dispute cu autoritatile, care nu au fost de acord sa plateasca 900 de milioane de dolari, pretul la care au fost estimate lucrarile. La vremea respectiva, autoritatile au cerut conducerii teatrului sa injumatateasca suma ceruta. Situatia Teatrului Balsoi s-a schimbat dramatic dupa '90. In timpul comunismului, compania era cel mai puternic simbol cultural al Rusiei, ceea ce insemna ca era folosita in propaganda, deci si serios subventionata.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.