Evolutiile recente din cateva dintre tarile foste comuniste din Europa de Est au pus pe ganduri Statele Unite, care sunt ingrijorate ca influenta Rusiei s-ar putea extinde din nou pe continent.


Desi europenilor nu le place aces

Evolutiile recente din cateva dintre tarile foste comuniste din Europa de Est au pus pe ganduri Statele Unite, care sunt ingrijorate ca influenta Rusiei s-ar putea extinde din nou pe continent.

Desi europenilor nu le place acest lucru, America este in continuare importanta pentru securitatea lor, in contextul in care Kosovo se indreapta catre independenta, NATO isi extinde influenta, iar Rusia faramiteaza politica energetica a Europei, scrie The Economist. Un evident semnal, in opinia unui lider politic european, ca Rusia isi intareste puterea in Europa a fost dat chiar de Serbia, aliatul sau traditional, unde ultranationalistul prorus, Tomislav Nikolici a castigat primul scrutin al alegerilor prezidentiale din 20 ianuarie.

ZONE DE INFLUENTA. Serbia a semnat cu Rusia si acordul de distributie a gazului rusesc in Europa, South Stream, ce face concurenta proiectului european Nabucco, iar compania rusa Gazprom va primi in schimb un pachet “gras” de actiuni in cadrul monopolului national al petrolului sarb. Analistii politici sunt de parere ca Serbia este una dintre tarile in care Rusia si Occidentul se lupta pentru a castiga influenta in Europa, celelalte fiind Ucraina, Georgia, Azerbaidjanul si Republica Moldova si chiar tari din Uniunea Europeana, ca Letonia si Bulgaria, care a semnat si ea. Conducta de gaze South Stream ar putea face UE sa se lase pagubasa si sa nu mai puna in aplicare proiectul rival, Nabucco - singurul care ar transporta gaz in Occident, prin Balcani, din zona Marii Caspice si a Asiei Centrale, ocolind Rusia, dand posibilitatea Europei sa-si diversifice resursele de gaze.

EXTINDEREA NATO. In afara resurselor energetice rusesti, intre americani si europeni exista dispute si pe seama extinderii Aliantei Nord-Atlantice, ce ar putea avea loc chiar la summit-ul de la Bucuresti, la start aflandu-se Croatia, care este cel mai bine pregatita, dar si Albania si Macedonia, care, desi mai “slabute” decat Croatia, ar putea fi invitate la aderare, pentru a contracara aparitia unor tensiuni in zona, prin opozitia Serbiei fata de o eventuala declaratie unilaterala independenta a Kosovo. Daca ar fi sa adaugam si recenta sugestie a secretarului de stat Condoleezza Rice, aceea de a include si Ucraina in NATO, si Georgia, lucrurile ar fi mai complicate, deoarece Rusia nu ar vedea cu ochi buni extinderea Aliantei chiar si in interiorul fostelor ei granite sovietice. Dar, pe de alta parte, analistii politici sunt de parere ca lipsa unor asemenea oferte ar echivala cu acceptarea tacita a amestecului si influentei Rusiei in aranjamentele de securitate ale vecinilor sai. Intre timp, la toate acestea, UE se face ca ploua, parand mai interesata de reducerea emisiei de gaze cu efect de sera si de reformele institutionale. Toate acestea ii ingrijoreaza pe americani, care par a fi pe punctul de a ajunge la o intelegere cu Polonia in privinta construirii scutului de aparare antiracheta, mai scrie “The Economist”. Ron Asmus, un fost diplomat american care lucreaza in cadrul grupului de reflectie “German Marshall Fund”, vorbeste despre “diminuarea influentei Occidentului asupra estului Europei”. Si nu este singurul ...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.