SECRETE CULINARE - Cateva aluaturi de baza pentru prajituri
Briose, tarte, savarine, eclere, melci, placinte sau diverse prajituri cu foi pot fi preparate si in bucatariile noastre, nu numai in cofetarii. Totul este sa aflam secretul fiecaru

SECRETE CULINARE - Cateva aluaturi de baza pentru prajituri
Briose, tarte, savarine, eclere, melci, placinte sau diverse prajituri cu foi pot fi preparate si in bucatariile noastre, nu numai in cofetarii. Totul este sa aflam secretul fiecarui aluat in parte.

"O femeie se judeca dupa cum framanta aluatul, nu dupa cum danseaza", spune un proverb frantuzesc. Asadar, adevaratele gospodine se cunosc dupa cat de bine stiu sa faca un aluat. Iar in aceasta categorie de preparate bucataria internationala are cu ce se lauda. Cei mai priceputi sunt insa francezii, care au inventat foietajele, retete originale de aluaturi pe care, in timp, le-am preluat si noi.

FRANTUZESC. Iata un aluat frantuzesc ce se foloseste pentru gustari sarate, dar si dulci, pentru care nu este nevoie decat de 300 g faina alba, un praf de sare si 250 g unt. Se pun faina cu sarea pe o planseta, se face in mijloc o adancitura in care se pune cate putina apa calduta, luand cu varful degetelor cate putina faina, pana cand se obtine un aluat potrivit de moale. Se framanta rapid, se aduna aluatul ca o minge, se acopera cu un servet ud si se tine la rece doua ore. Untul trebuie sa aiba aceeasi consistenta cu aluatul. Se asaza aluatul pe o planseta infainata si se intinde de grosimea unui deget, in forma de dreptunghi. Se taie untul in bucatele, se asaza in mijlocul foii si se impatureste foaia in trei, peste unt. Se obtine un dreptunghi mai mare, care se tine la frigider 20 de minute, invelit intr-un servet umed si presarat cu faina. Dupa 20 de minute se scoate, se intinde o foaie groasa, se impatu-reste iar in trei si se da la rece. Se repeta operatia de trei ori. Ultima oara se intinde o foaie si se taie dife-rite forme, in functie de utilizare. Se coace la foc potrivit pe o tava udata cu apa rece.

Aluatul de savarina poate parea o piatra de incercare pentru gospodine. Pentru realizarea lui este nevoie de cinci linguri de zahar pudra, cinci oua, cinci linguri cu pesmet fin, coaja rasa si sucul de la o lamaie. Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga sucul si coaja de lamaie, apoi pesmetul si albusurile batute spuma. Se toarna compozitia intr-o forma de savarina unsa si presarata cu pesmet si se coace. Se insiropeaza cu sirop obtinut din 150 g zahar, un pahar de apa si o lingura de rom, apoi se umple golul din mijloc cu frisca. Pentru un aluat de foi fine aveti nevoie de un pahar de lapte, un pahar de ulei, unul de zahar, un ou, o lingurita de amoniac si faina cat cuprinde. Prin amestecul tuturor ingredientelor se pregateste un aluat potrivit de tare. Se framanta pana ce se omogenizeaza. Pe fundul unei tavi se coc patru foi subtiri. Se pot umple cu orice fel de crema sau cu mere calite, indulcite si aromate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.