Festivalul International de Scurt si Mediumetraj NexT se va desfasura in perioada 7-13 aprilie, la Bucuresti, si va avea trei premii principale − Trofeul NexT, Premiul Cristian Nemescu si Premiul Andrei Toncu, in valoare totala de 8.000 de eu
Festivalul International de Scurt si Mediumetraj NexT se va desfasura in perioada 7-13 aprilie, la Bucuresti, si va avea trei premii principale − Trofeul NexT, Premiul Cristian Nemescu si Premiul Andrei Toncu, in valoare totala de 8.000 de euro, transmit organizatorii. Astfel, anul acesta se vor acorda urmatoarele distinctii: Trofeul NexT, in valoare de 4.000 de euro (film), Premiul Cristian Nemescu − pentru cea mai buna regie si Premiul Andrei Toncu − pentru cea mai buna coloana sonora, fiecare in valoare de 2.000 de euro. Totodata, Premiul Publicului va fi acordat filmului care va primi cel mai mare numar de voturi din partea spectatorilor, iar Premiul Lucky Viewer va merge la un spectator ales prin tragere la sorti.
Structura festivalului a pastrat, in 2008, unele dintre sectiunile din afara concursului de anul trecut, ca “Semaine de la critique”, ce cuprinde filme care au facut parte din competitia acestei sectiuni a Festivalului de la Cannes, in ultimii doi ani, “Prietenii Festivalului”, program care aduce filme realizate de cineasti apropiati Festivalului NexT si care nu au fost incluse in competitie, “Si ei au fost NexT Generation”, sectiune in cadrul careia vor rula filme de scoala ale regizorilor romani consacrati. Inainte de festivitatea de premiere din 12 aprilie, NexT va prezenta filme realizate de Cristian Nemescu si de Andrei Toncu, in memoria carora a fost creat acest festival. Doua sectiuni noi vor fi adaugate celei de-a doua editii NexT, in afara competitiei: “Countries in Focus”, care aduce trei module a cate 90 de minute, fiecare dedicat cate unei tari, pentru editia 2008 ruland filme din Irlanda, Spania si Suedia. De asemenea, a fost introdusa sectiunea “Festival Cities”, cu cinci module a cate 90 de minute, fiecare dedicat unui oras care gazduieste un festival de film, si anume Milano, Ludwigsburg, Belgrad, Sarajevo si Lisabona. In plus, pentru profesionistii din domeniu, in agenda festivalului sunt prevazute, ca anul trecut, trei seminarii: unul de regie, unul de sunet si unul de productie si distributie. Directorul festivalului NexT este Ada Solomon, producator si fondator al companiei de productie cinematografica Hi Film Productions si director executiv al Societatii Culturale NexT, fondata in memoria regizorului Cristian Nemescu si a sunetistului Andrei Toncu, care si-au pierdut viata intr-un accident de masina, in august 2006. Doua dintre filmele pe care publicul bucurestean le-a putut viziona anul trecut, la prima editie a Festivalului International de Scurt si Mediumetraj NexT, se regasesc anul acesta pe lista nominalizarilor la Oscar pentru scurtmetraj − “Il Supplente” (“The Substitute”) de Andrea Jublin, castigatorul Trofeului NexT la editia din 2007, si “Tanghi Argentini” de Guido Thys.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.