MIZE SI CRIZE ROMaNESTI
Pentru prima data in Romania, evolutia competitorilor politici in perioada preelectorala va decide rezultatul la vot in ziua alegerilor mai mult decat luna de campanie oficiala obligatorie. Jocul politic se complica,

MIZE SI CRIZE ROMaNESTI
Pentru prima data in Romania, evolutia competitorilor politici in perioada preelectorala va decide rezultatul la vot in ziua alegerilor mai mult decat luna de campanie oficiala obligatorie. Jocul politic se complica, mizele acestuia cresc.

Saga institutionala prin care trece lotul celor opt ministri cu dosare penale risca sa prejudicieze iremediabil rolul, locul si menirea actului de justitie in Romania. Si aceasta nu pentru ca presupusele fapte comise de fosti si actuali demnitari n-ar fi de natura penala ori pentru ca procurorii ar fi instrumentat cu vicii dosarele in cauza. Ceea ce arunca in derizoriu si discutabil traseul procesual firesc al judecarii unor presupuse fapte de coruptie si trafic de influenta la nivel inalt este factorul circumstantial in care ne aflam. Invinuiti si procurori, actori sau spectatori. Factorul circumstantial care modifica totul este insusi anul electoral pe care il parcurgem.

Un an care vine ca o mana cereasca pentru politicieni. Pentru ca, odata intrati in regim preelectoral si electoral, competitorii uita de reguli, regulamente, de Constitutie si de Codul Penal si desfasoara o gherila neortodoxa de stratageme de razboi. Totul e permis, totul se joaca, orice si oricine are un pret, oricand regulile jocului pot fi schimbate.

Sa facem un efort de pozitionare temporara in rolul partidelor cu fosti si actuali ministri, incolonati la portile puscariei. Si, de asemenea, sa privim lucrurile din zona politica adversa.

Formatiunile politice cu lideri "penali" acuza adversarul politic de manevrare electoralista a termenelor de finalizare a dosarelor aflate la DNA. Culmea e ca cei opt parca ar fi fost alesi pe spranceana, bob cu bob. Ei fac parte exclusiv din tabara care se opune adversarului suprem. Este vorba de "patrulaterul toxic" PNL, PSD, PC si UDMR. Daca am merge mai departe, intr-o logica a bulgarelui de zapada, am constata ca lupta politica electorala a inceput inca din primavara anului trecut. Atunci, partidele in cauza au pus vot langa vot si l-au suspendat pe adversarul suprem dintr-o suprema functie. Astazi aceleasi partide par a plati scump obraznicia de mai an. Nici mai mult, nici mai putin, conjuratia antibasesciana a celor "322" a fost regrupata intr-un lot compact si superconcentrat de opt invinuiti. Suna foarte electoral totul. Iar mass-media au grija sa sune si foarte convingator.

De cealalta parte, conjunctura electorala ii permite taberei de la Cotroceni sa puncteze oportun, cu instrumentele statului de drept, dar tot in regim preelectoral. Avantajul terenului si al timpului face ca demersurile echipei prezidentiale politice sa fie grevate de chiar suprapunerea ritmului de procesare a dosarelor penale cu atmosfera preelectorala. Care rastalmaceste totul. Adevarul cu neadevarul, buna-credinta cu reaua-credinta.

De acum inainte, orice verdict ar da justitia in cazul celor opt anchetati penal, spectatorii vor avea mereu impresia ca, daca n-ar fi fost alegerile, aceste sacrificii in piata publica nu ar mai fi avut loc. Pentru unii, din fericire, pentru altii, din nefericire.

Un lucru este cert: din toata agitatia facuta in jurul celor opt demnitari "penali", ramane o singura idee, fixa si electorala: ca presedintele vrea sa aresteze niste ministri care i se opun, iar ministrii fac tot posibilul sa nu se lase arestati. Cu cat greselile tactice se inmultesc - vezi ezitarea fatala a ministrului interimar de la Justitie de a da curs avizarii prezidentiale de trimitere in instanta a dosarelor celor opt -, cu atat ideea electorala enuntata mai sus capata consistenta si credibilitate.

Finalmente, momentul votului dat la urna nu va fi decat o simpla formalitate pentru publicul consternat, dar ascultator. Penal si electoral. Sau viceversa. Acesta este anul 2008 la romani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.