Taxele de racordare la retelele electrice vor fi platite de operatorii retelelor de distributie si nu de utilizator, asa cum se intampla in prezent. Guvernul a aprobat in sedinta de ieri un nou Regulament privind racordarea utilizatorilor la retele,
Taxele de racordare la retelele electrice vor fi platite de operatorii retelelor de distributie si nu de utilizator, asa cum se intampla in prezent. Guvernul a aprobat in sedinta de ieri un nou Regulament privind racordarea utilizatorilor la retele, care il va inlocui pe cel aprobat prin Hotararea de Guvern numarul 867/2003. In situatia in care lucrarile sunt determinate de utilizatori si realizate exclusiv sau preponderent pentru ei, atunci modul si cota de participare a lor la suportarea costurilor vor fi reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie. De asemenea, potrivit noului Regulament, tarifele de racordare cuprind numai costurile efective de realizare a lucrarilor de racordare a utilizatorilor la reteaua electrica, fara a mai fi incluse costuri suplimentare cu intarzirea retelei in amonte de punctul de racordare.


INFORMATII. In plus, operatorul de retea trebuie sa ofere solicitantilor informatii privind posibilitatile de racordare la reteaua proprie, actiunile pe care utilizatorul trebuie sa le intreprinda si documentele care ii sunt necesare pentru racordare, etapele procesului de racordare, precum si tarifele pentru emiterea avizelor tehnice de racordare.
Conform noului Regulament, operatorul de transport si de sistem are obligatia sa emita si sa transmita solicitantului avizul tehnic de racordare in maximum 30 de zile calendaristice, in loc de 90, cum era anterior, de la inregistrarea documentatiei complete depuse de utilizator.
In conformitate cu prevederile noului Regulament, racordarea locuintelor se realizeaza diferentiat, in functie de prezenta retelelor electrice de interes public. In zonele in care nu exista retele electrice realizarea retelei este finantata de autoritatile publice din bugetele locale, din bugetul de stat sau din alte fonduri.
Pentru racordarea blocurilor operatorul de retea emite aviz tehnic de racordare pentru puterea totala necesara. Pentru ansamblurile rezidentiale operatorul va emite aviz finantatorului zonei rezidentiale pentru puterea necesara totala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.