Compania Coface spune ca siderurgia si farmaceuticele sint cele mai sigure industrii in 2008, la polul opus situindu-se textilele, automobilele si industria IT.

Siderurgia este cel mai sigur sector anul acesta, in timp ce constructiile, informatica si mai ales confectiile sint de risc maxim, pe fondul crizei economice globale, a anuntat compania de asigurari pentru comert exterior Coface.

Pe o scara de evaluare a riscului sectorial in noua trepte de la A+ la D, Coface plaseaza siderurgia la un rating A, fiind domeniul cu cel mai mic risc in 2008 in Europa. Coface mai plaseaza, pe aceasta harta de riscuri care poate servi ca si harta de investitii, la risc mic, dar ceva mai ridicat decit la siderurgie, industria farmaceutica, echipamentele industriale, distributia si industria chimica.

La polul opus se afla textilele si imbracamintea. Acestea au beneficiat anul trecut de o crestere de rating din partea Coface, de la C- la C, in baza asanarii progresive a firmelor si a incheierii aproape totale a delocalizarii productiei. Pentru 2008, Coface a retrogradat din nou industria textila, considerind ca acesta este cel mai riscant sector, tinind cont de disparitia ultimelor bariere in importuri si de presiunea distributiei.

Transportul aerian este notat cu B, pentru ca va trebui sa faca fata cresterii costului de carburant, concurentei companiilor low-cost si incheierii restructurarilor, reluate de fostele companii nationale din mai multe tari din regiune.

Mai rau decit transportul aerian sta industria automobilelor, notata cu B-. Coface crede ca vinzarile constructorilor de masini vor fi „farimitate" de nevoia de adaptare la cerintele de mediu. Industria IT este notata, de asemenea, cu B-, fiind expusa concurentei in crestere din partea noilor actori chinezi.

Tot ce tine de sectorul locuintelor in Europa - promovare, constructie, materiale, echipamente, mobila, electrocasnice, fie ca este vorba despre fabricare, instalare sau distributie - va suferi cu siguranta un recul, avertizeaza Coface.

„Piata imobiliara romaneasca nu va fi afectata pe termen foarte scurt. Insa cu siguranta va urma in urmatorii ani o criza a apartamentelor vechi. Cele noi au preturi la nivelul UE. Sa zicem ca sint sustenabile. Insa cele vechi au aceleasi preturi, sint luate cu credite si probabil vor incepe sa apara incidentele de plata", a declarat Cristian Ionescu, managing director la Coface Romania, ieri, la prezentarea unui raport privind riscurile Romaniei in plina criza economica globala.

Referitor la volatilitatea de pe piata valutara si de pe cea bursiera, inregistrata in ultima perioada, Ionescu a explicat ca, „daca anumiti investitori inregistreaza pierderi, isi restring activitatea pentru a-si reduce riscul, iar Romania va fi afectata din acest punct de vedere".

Reprezentantul Coface a atras atentia ca responsabilitatea eventualei intrari a Romaniei in criza economica va reveni in integralitate Guvernului. „Este foarte important ca Guvernul sa fie destul de intelept sa tina in friu aceste cheltuieli publice", a mai spus Ionescu. Coface recomanda Guvernului sa se concentreze mai mult pe investitii in infrastructura, si nu pe cheltuieli sociale, chiar daca este an electoral, altfel Romania risca sa intre in criza economica.