Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, joi, la Iasi, intr-o conferinta de presa, ca nu ia in calcul propunerile sefului PSD Mircea Geoana de combatere a crizei monetare, sustinand ca nu exista un val de scumpiri, transmite corespondentul MEDIAF

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, joi, la Iasi, intr-o conferinta de presa, ca nu ia in calcul propunerile sefului PSD Mircea Geoana de combatere a crizei monetare, sustinand ca nu exista un val de scumpiri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Valul de scumpiri la care se refera Geoana nu exista", a spus Tariceanu.

Acesta a precizat ca se poate vorbi despre o singura scumpire prognozata, si anume cea a gazelor naturale.

"Da, gazele se vor scumpi, dar nu pentru ca vrea Tariceanu, ci pentru ca preturile pe piata mondiala cresc", a subliniat primul ministru.

Acesta a dat, insa, asigurari ca majorarea pretului la gaze va fi insotita de ajutoare acordate de Guvern persoanelor care au venituri sub plafonul de 615 lei venit net lunar pe membru de familie.

"Acestia vor primi o compensatie care sa le acopere in totalitate cheltuielile legate de majorarea pretului la gaze", a spus Tariceanu.

Premierul a combatut prognozele privind majorarea preturilor la alimente, vehiculat de sindicatul Agrostar. El a afirmat ca acest sindicat este o combinatie de patronate cu interese proprii care activeaza intr-o zona a economie si care, foarte multe tranzactii, le desfasoara la negru.

Premierul a apreciat ca 80 la suta din tranzactiile din agricultura sunt necontabilizate si ca Guvernul va face eforturi pentru a indrepta acesta situatie.

"Poate ca atunci cei de la Agrostar vor face declaratii mai realiste", a spus Tariceanu.

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a sustinut ca fluctuatiile din cursul de schimb al monedei nationale nu au influentat in mod negativ realitatea economica din Romania si chiar a evidentiat efectele pozitive ale devalorizarii leului.

"Aceasta are ca efect stimularea exportului si a competitivitatii economiei romanesti. In plus, dinamica deficitului de cont curent s-a stabilizat", a subliniat Vosganian.

Ministrul de Finante a apreciat ca sansele de stabilizare si intarire a monedei nationale sunt mai mari decat cele de slabire. Vosganian a adaugat ca Guvernul va continua efortul de disciplinare a cheltuielilor bugetare, proces inceput in decembrie anul trecut.

"Vrem ca cheltuielile bugetare sa scada cu pana la 1,5 miliarde de euro in 2008 doar prin imbunatatirea eficientei cu care cheltuim banul public", a mai spus Vosganian.

Miercuri, presedintele PSD, Mircea Geoana, a prezentat, intr-o conferinta de presa, un plan de masuri care ar pune capat crizei monetare cu care se confrunta Romania, printre acestea fiind diminuarea cheltuielilor bugetare si cresterea cotei TVA pentru produsele de lux pana la 25%.

"Actuala criza este foarte serioasa. Ea poate afecta cresterea economica si situatia sociala a Romaniei", a declarat seful PSD.

Geoana a opinat ca, la ora actuala, asistam la "un atac masiv la adresa monedei romanesti", la care Guvernul si Banca Nationala au avut "un raspuns palid si inadecvat".

Seful PSD sustine ca un prim pas ar fi adoptarea unui nou buget pe anul 2008 cu diminuarea cheltuielilor si cresterea cotei TVA pentru produsele de lux pana la 25%. Alte masuri propuse de Geoana ar fi reducerea ratei dobanzii de referinta cu 0,75 procente si reducerea TVA-ului la 5%, in cazul produselor alimentare, inghetarea preturilor la utilitati timp de jumatate de an, dar si introducerea unei "taxe pentru iesirile masive de capital din tara".

Geoana a mai spus ca se prefigureaza, pentru anul in curs, o crestere economica de 3-4% si o rata a inflatiei de 6%.

Sindicalistii de la Agrostar au amenintat cu declansarea unor ample proteste, si au avertizat ca preturile la toate produsele urmeaza sa creasca, in primul semestru al acestui an, in medie cu 20-25 la suta. Astfel, potrivit acestora, la paine va fi inregistrata o majorare cu 35 de procente, la legume si fructe - 25-30 la suta, la carnea de porc - 10-15 la suta (pentru ca 80 la suta din produsele de pe piata provin din import), la lapte - 10-15 la suta.

- Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.