SOLEMNITATE - 149 de ani de la unirea din 24 ianuarie
Despre un mare Domnitor al romanilor, despre omul care i-a unit "in cuget si simtiri": Alexandru Ioan Cuza.


Discursul lui Mihail Kogalniceanu la alegerea lui Al.I.

SOLEMNITATE - 149 de ani de la unirea din 24 ianuarie
Despre un mare Domnitor al romanilor, despre omul care i-a unit "in cuget si simtiri": Alexandru Ioan Cuza.

Discursul lui Mihail Kogalniceanu la alegerea lui Al.I. Cuza ca Domnitor: "O, Doamne! Mare si frumoasa iti este misia! Constitutia de 19 August ne insemneaza o epoca noua, si Maria ta esti chemat sa o deschizi! Fii, dar, omul epocii, fa ca legea sa inlocuiasca arbitrariul; fa ca legea sa fie tare, iara tu, maria ta, ca Don, fii bun, fii bland, fii bun mai ales pentru acei pentru care mai toti domnii trecuti au fost nepasatori sau rai. Nu uita ca daca 50 de deputati tu ai sa domnesti peste 2 milioane de oameni. Fa dar ca Domnia ta sa fie cu totul de pace si de dreptate si impaca patimile si urile dintre noi si reintrodu in mijlocul nostru stramoseasca fratie. Fii simplu, maria ta; fii bun, fii domn cetatean. Romania nu are alt ocrotitor decat pe Dumnezeu si sabia sa. Sa traiesti, Maria ta!". Acelasi Kogalniceanu avea sa spuna la caderea lui Cuza: "Nu greselile lui Cuza l-au rasturnat, ci faptele lui mari". Iar din exil, Alexandru Ioan Cuza spunea: "Sa dea Dumnezeu sa-i mearga tarii mai bine fara mine, decat cu mine. Sa traiasca Romania!".

VERSURI PENTRU DOMNITOR. Vasile Alecsandri, cu mare dragoste, scria versuri pentru Domnitorul romanilor: "Cat ar fi romani pe lume/ Cat va fi pe cer un soare/ A lui Cuza mare nume/ Sa fiti siguri ca nu moare."

Alexandru Ioan Cuza avea o convingere profunda. "Eu trebuie sa fac Unirea, caci sunt dator catre natia care m-a ales si catre istoria fata de care trebuie sa fiu responsabil. Unirea este credinta mea politica", asa cum spunea: "A trai respectat sau a muri regretat, iata ambitia mea".

"Zi si noapte m-am gandit la fericirea Romaniei care a ajuns sa ocupe o pozitie vrednica intre Statele europene". (Carol I)

"Printul Cuza este un om cum n-au mai avut Principatele Romane. Un print care doreste fericirea tarii sale". (Consulul Belgiei din vremea aceea, Jacques Poumay)

Al.I. Cuza - incercare de curriculum vitae. Al.I. Cuza a domnit 7 ani, timp in care a infaptuit reforme democratice, politice, sociale, economice si culturale. Este inceputul Romaniei Moderne. Al.I. Cuza a ramas simbolul Unirii. Provenea dintr-o veche familie boiereasca din Moldova. S-a nascut la 1 aprilie 1820, la Barlad. Gimnaziul il face la Iasi, dar studiile de Drept le face la Paris. Revine-n tara la chemarea parintilor. A fost cadet in armata Moldovei, urcand pana la sublocotenent si maior, apoi judecator la Covurlui, apoi procuror si judecator si, in fine, parcalab de Covurlui. Cu Revolutia din 1848 a simpatizat si lupta si pledeaza pentru innoirea tarii sale. Din aceasta cauza, Mihai Sturdza il trimite-n exil: Transilvania, Austria, Franta, Constantinopol. La 24 ianuarie 1859, Principatele romane il aleg domn cu o covarsitoare unanimitate. Acum s-au deschis noi orizonturi pentru aceasta tara greu incercata. Primul-ministru Mihail Kogalniceanu a subliniat: "Tara doreste la legi noi om nou".

"Monstruoasa coalitie" a complotat impotriva domnitorului, si in 1866 a fost abdicarea silita a domnitorului Unirii.

"Principele Cuza va avea intotdeauna o pagina stralucitoare in istoria tarii mele. Cuza a fost in fond un mare revolutionar al romanilor. Numele lui nu va fi uitat in veci". (Zoe Sturdza, sora lui Costache Negri)

Nu l-am uitat! Cand si cand sarbatorim actul Unirii, cand nu suntem ocupati cu alte "monstruoase coalitii". Uneori apare cate o teorie "ca a vandut tara". Oricum nu s-a uitat ca a fost iubaret si nici de triunghiul amoros. Printul, Elena Doamna si Maria Abramovici.

Mai este un Bulevard Al.I. Cuza, cateva strazi si o intrare Cuza Voda si Piata Unirii.

La Iasi, celebra statuie, respectata si bine intretinuta, si Bd. Cuza Voda, si la Focsani, asijderea. Citim din "Mos Ion Roata si Unirea" a lui Ion Creanga.
Au aparut in timp si carti care povestesc uneori confuz despre domnitorul ce-a facut trecerea spre Romania Moderna.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.