Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, prezent joi la Forumul Economic Mondial de la Davos, va face un apel la liderii politici si de afaceri in sensul ajustarii sistemului capitalist actual, utilizand fortele care interactioneaza pe piata, pentru a so

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, prezent joi la Forumul Economic Mondial de la Davos, va face un apel la liderii politici si de afaceri in sensul ajustarii sistemului capitalist actual, utilizand fortele care interactioneaza pe piata, pentru a solutiona problemele tarilor sarace.

"Trebuie sa gasim o cale astfel incat acele aspecte ale capitalismului care ii deservesc pe cei bogati sa serveasca si celor mai saraci", se arata intr-o copie a discursului lui Gates pregatit pentru forumul economic, citata de Wall Street Journal.

Gates nu renunta la convingerea ca cel mai bun sistem economic este asigurat de capitalism, insa, intr-un interviu acordat saptamana trecuta Wall Street Journal, el a indicat ca "nu mai are rabdare cu neajunsurile acestui regim", observate in timpul calatoriilor sale in lume.

El noteaza in special ca progresele in domeniul tehnologiei, al ingrijirii sanatatii si al educatiei ii avantajeaza in general pe cei bogati si ii ocolesc pe cei saraci.

In urma cu trei saptamani, in timpul unui zbor spre casa, dupa o vacanta in Noua Zeelanda, Gates a notat pe hartie mai multe raspunsuri la intrebarea de ce capitalismul, care aduce beneficii pentru multi oameni, defavorizeaza mare parte a populatiei lumii. Aceste idei au fost reluate si puse in forma discursului pe care Gates il sustine joi la reuniunea anuala de la Davos a liderilor politici si de afaceri internationali.

Printre masurile sustinute de Gates se numara impulsionarea companiilor pentru dezvoltarea unor afaceri care sa se concentreze asupra furnizarii de produse si servicii pentru cei saraci.

"Un astfel de sistem ar avea o misiune dubla: generarea de profit si imbunatatirea conditiilor de viata pentru cei care nu sunt avantajati de interactiunea fortelor pietei", se spune in textul discursului lui Gates.

In acest context, Gates dezvaluie, la Davos, unele dintre obiectivele sale personale dupa ce se va retrage, in iunie, din functia de director tehnic al Microsoft, pastrand insa pozitia de presedinte, si se va concentra asupra fundatiei Bill&Melinda Gates, implicata in proiecte de caritate.

Astfel, Gates se va implica activ in procesul de convingere a companiilor sa ia masuri pentru ajutorarea populatiei mai sarace a globului.

"Ideea este sa incurajezi companiile sa aduca impreuna cei mai inovatori ganditori si sa analizeze problemele celor nevoiasi, dincolo de oportunitatile pietei", spune el.

Argumentul lui Gates, indicand asupra profitabilitatii activitatilor care ii deservesc pe cei saraci, este pus la indoiala de analisti.

"Dimensiunea tranzactiilor este atat de mica, incat de cele mai multe ori nu renteaza pentru companiile private", a spus William Easterly, profesor la Universiatatea din New York si fost economist al Bancii Mondiale.

Cu discursul de joi, numele lui Gates se va alatura altor personalitati care au sustinut, de-a lungul timpului, ca regimul capitalist nu poate solutiona problemele sociale de amploare.

Gates este de parere ca marile companii trebuie sa aloce cei mai buni oameni pentru proiectele de rezolvare a problemelor celor saraci, considerand ca impactul acestei abordari este mai puternic decat cel al donatiilor si al activitatilor de voluntariat.
Guvernele trebuie sa adopte politici si sa puna la dispozitia companiior stimulente financiare pentru proiectele de imbunatatire a vietii celor saraci.

"Daca putem folosi primele decenii ale secolului XXI identificand solutii la nevoile celor saraci, care sa genereze si profit pentru companii, vor gasi modalitatea sustenabila de a reduce saracia la nivel mondial", spune Gates la Davos.

Reuniunea anuala de la Davos, la care participa lideri politici si de afaceri, a inceput miercuri si se va incheia duminica.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.