FILIERA - In Romania, lobby-ul se face fara jena, cu sacoa a cu valuta
Zeci de milioane de pachete de tigari au fost vandute in numai cateva luni la magazinele duty-free de la granita cu Serbia, in special la Stamora Moravita si Portile de F

FILIERA - In Romania, lobby-ul se face fara jena, cu sacoa a cu valuta
Zeci de milioane de pachete de tigari au fost vandute in numai cateva luni la magazinele duty-free de la granita cu Serbia, in special la Stamora Moravita si Portile de Fier. Legislatia s-a inasprit, dar este inca permisiva. Jocul de-a soarecele si pisica dintre autoritati si duty-free-uri pare sa fi fost castigat de comercianti.

Fenomenul contrabandei si al traficului cu tigari este amplu si va fi tinut tot mai greu sub control, o sursa de tigari ilegale de pe piata fiind magazinele duty-free, din punctul de vedere al lui Iulian Butnaru, seful Directiei Accize din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor. El a mai aratat ca s-a lovit de reprezentantii Ministerului Justitiei atunci cand, la modificarea Codului Vamal, s-a cerut ca definitia de contrabanda sa fie modificata, dupa modelul francez, urmand sa fie inclusa si trecerea prin punctul de frontiera cu tigari sau alte produse ascunse sau disimulate. Conform legii, produsele ascunse sunt cele mascate, iar cele disimulate sunt cele aflate in locasuri special amenajate din autovehicule.

VANZARI. Autoritatile si producatorii arata cu degetul spre operatorii de duty-free ca fiind principalii vinovati de contrabanda cu tigari din vestul tarii si nu numai. Presa si-a tocit penitele de-a lungul anilor, aratand cine sunt cei care controleaza aceste firme. De-a lungul timpului au avut loc insa mai multe miscari in structura acestor companii, modificari menite sa ascunda adevaratii proprietari. La frontiera cu Serbia functioneaza 17 magazine duty-free: noua in judetul Timis (opt la Stamora Moravita si unul la Jimbolia), patru in judetul Caras-Severin (unul la Naidas, trei in port la Moldova Veche) si patru in judetul Mehedinti, toate la Portile de Fier I. In luna iulie 2007, aceste magazine au vandut 5.204.060 pachete de tigari, iar in august - 4.743.040. Noua operatori de magazine duty-free functioneaza la granita de vest: GFS si Euroavipo au trei magazine, Heinrig, A.V.A. Tour, Euro Trade Invest, Transeuro Import Export - cate doua, iar Andradi, Marcoimpex - 8.000 si Distribution General Value - cate unul. Cu exceptia lui Sorin Visenescu de la Transeuro si a lui Niculae Chiritescu de la DGV, nici unul dintre administratorii sau patronii de duty-free nu a fost de gasit.

APROPIERE. GFS Investment Romania SRL a fost infiintata si functioneaza sub actuala denumire in 2006, asa cum reiese din datele de la Registrul Comertului, insa firma a functionat si inainte sub alta denumire. Este detinuta de compania C.F.S. Trading (Overseas) Limited, un off-shore din Limassol, Cipru. Firma are 20 de puncte de lucru la frontiera, zone libere, in orase din Constanta, Dolj, Bihor, Caras-Severin, Timis, Arad, Mehedinti, Vaslui, Iasi si in Bucuresti. Firma functiona inainte de 2006 sub denumirea de GFS Duty Free Romania SRL si, conform unor surse din Vama, se bucura inca din 1999 de apropierea de Nini Sapunaru, membru in Biroul Politic Central al Partidului National Liberal si presedinte al PNL Vrancea, fost sef al Vamilor. GFS Duty Free Romania SRL a fost infiintata in 1997 si avea sediul in Bucuresti, in 2000 a fost radiata, schimbandu-si sediul in Ilfov, in localitatea Ghermanesti. Apoi a fost din nou radiata in 2006 si si-a schimbat sediul din nou in Bucuresti. Interesant este ca la Registrul Comertului, GFS Duty Free Romania Ghermanesti, sucursala Oradea apare ca asociat la GFS Investment Romania SRL. Asa cum presa a aratat, intemeietorul afacerii GFS a fost Razvan Petrovici, finul lui Virgil Magureanu. Conform datelor de la Registrul Comertului, la ora actuala GFS are doi administratori: Petru Chirodea - proprietar de hotel la Arieseni, in judetul Alba, si bucuresteanul Radu Lobda. Primul a fost reprezentantul unei sucursale fara personalitate juridica a GFS pe cand aceasta se numea GFS Duty Free si habar nu are ca este administrator si la noua societate, infiintata in 2006. Spre sfarsitul mandatului lui Emil Constantinescu, presa a scris despre legaturile dintre Petrovici si fiul fostului presedinte, dar si despre relatia acestuia cu Costel Bobic, om de casa al lui Adrian Nastase.

LEGATURI. Prin aceasta increngatura mai aparea si avoca-tul unora dintre firmele lui Petrovici: Cristian Iordanescu, fost decan al Baroului Bucuresti, membru PNL, decedat in decembrie 2007. La DIICOT Constanta exista un dosar legat de contrabanda cu tigari de la Punctul de Frontiera de la Vama Veche legat de GFS. Legaturile GFS cu liderii PNL se mai fac si prin Ion Busuioc, director general al Directiei Generale Legislatie, Impozite Indirecte din Ministerul de Finante. Busuioc mai apare alaturi de Camelia Sapunaru, sotia lui Nini Sapunaru la F&C Consulting Cont SRL, in aceeasi firma figurand si Iulian Butnaru, director al Directiei de Supraveghere si Control Vamal din Autoritatea Nationala a Vamilor, cel care se vaita ca Ministerul Justitiei se opunea modificarii legislatiei. Butnaru a fost manager la MapN, director adjunct la Directia de Supraveghere si Control Vamal, sef sectie coordonator al derularii operatiunilor vamale, transport si marketing la Romtehnica SA, apoi director executiv la Nini Sapunaru, director la Patronatul National Roman pentru politici economice si relatii internationale. Apoi, din martie 2005, din nou adjunct la Vama si din aprilie 2007 sef al Directiei de Supraveghere si Control Vamal. Pe de alta parte, a fost asociat cu penelistul Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, la Team Audit Financiar SRL.

DEALERI. Andradi Com si Heinrig Impex sunt strans legate intre ele prin Catalin Lascut. Andradi Com are sediul in Timisoara si este detinuta de o firma din Spania, Tabacmesa SA din Ceuta, iar administrator este Andres Perez Perez. Conform BusinessWeek de la 21 octombrie 2007, Tabacmesa SA are duty-free-uri in Spania, Cehia, Romania si Slovacia si depozite in Algeciras, Spania, Antwerp in Belgia, dar si in Cehia, Slovacia si Romania. Compania a fost infiintata in 1987 cu sediul la Madrid, iar din iulie 2007 este o subsidiara a Uniprex SA, care a achizitionat-o cu 9,5 milioane de euro. Uniprex are statii radio si tv in Spania, dar si agentii de turism. In 2006, Tabacmesa avea o cifra de afaceri de 26,1 milioane de euro. Tabacmesa mai detine Tabacmesa Romania SRL. In spatele afacerii ar fi Catalin Lascut, care a fost director la Andradi Com si care este fiul lui Pavel Lascut, fost sef al Directiei de Supraveghere si Control din Directia Generala a Vamilor, asa cum se numea atunci. Lascut junior este legat si de Santo International SRL, care avea unul dintre shopuri la Moldova Noua. Aispa Ltd, un off-shore cipriot care detine Santo, are actiuni la o societate a lui Lascut, Babel Industries. Lascut a vandut 25% din firma sa, Millenium Pro Design, catre Heinrig Impex. Aceasta are sediul in zona libera Constanta si este detinuta de Henry Rismont, un neamt, Silviu Preoteasa si compania Gebr. Heinemann SCS, care are 75%. Henry Rismont si Preoteasa apar la Midocar, un dealer VW din Capitala. Silviu Preoteasa este membru in consiliul director al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile alaturi de Calin Popescu Tariceanu, care este si presedinte de onoare. Heinrig a fost implicata si in scandaluri imobiliare cu vile ieftine de la RAPPS in 2007. In timpul guvernarii PSD, Midocar a castigat contracte de zeci de milioane de euro cu Ministerul de Interne, SRI, SIE si MApN pentru masini, iar tratativele pentru securizarea granitelor, scandalul EADS, s-au purtat la sediul Midocar Consulting.

NU SUNT PROBE. Patronii fac afaceri cu petrol, au intrat si in cinematografie si detin mai multe firme care se ocupa cu duty-free. Lucian Orban, unul dintre acestia, este asociat cu Teodor Cristodor la SDV, firma care a aparut in scandalul contrabandistilor din Caras-Severin. Orban este asociat la Turnuri SRL si cu tatal lui, Iulian Teseleanu, seful Biroului Vamal Port Constanta Sud - Agigea. Cristodor a mai fost implicat si intr-un scandal ce viza terenurile Universitatii de Stiinte Agricole din Timisoara. Presa a mai aratat ca in spatele Transeuro s-ar afla pesedistul fruntas Gheorghe Somanescu, al carui nume se leaga de numeroase scandaluri cu case retrocedate, care a fost partener de afaceri cu Sorin Visenescu, celalalt patron al Transeuro. Visenescu nu a vrut sa comenteze activitatea legata de duty-free, pentru ca el a fost actionar intr-o firma de acest tip, neavand nici o functie executiva. "Acest cuvant - contrabanda - trebuie probat de unele controale care au fost de-a lungul timpului. Si au fost de ordinul sutelor. Daca s-ar fi depistat ceva, cea mai mare pedeapsa vizavi de firma ar fi fost inchiderea ei. De ce nu s-a inchis? Inseamna ca acest trafic nu a fost probat! E o concluzie foarte simpla. Daca cei care au facut contrabanda, angajatii... angajatii pot face contrabanda fara sa aiba nici o legatura cu firma, firma nefiind in vreun fel implicata... daca acesti angajati ar fi facut contrabanda, justitia i-ar fi pedepsit. Eu nu stiu daca a fost vreunul pedepsit pana acum. Din cate am auzit eu, nu! Se judeca, ceea ce inseamna ca pana la ora actuala justitia nu a tras nici o concluzie in ceea ce-i priveste pe ei", a spus Visenescu.

FIRME OROPSITE. Distribution General Value - DGV are ca asociati pe Niculae Chiritescu, Andrei Panaitescu, Theodor Ianegic si Gheorghe Solomon. Andrei Panaitescu si un alt asociat de-al lui, Michael Nseir, sunt cunoscuti in Iasi pentru scandalul legat de Hotel Orizont, fiind asociat al fostului prefect de Iasi Neculai Apostol. Andrei Panaitescu, fostul ginere al procurorului-sef Dan Badarau, era prin 2002 actionar la Agrostar 2000 alaturi de deputatul PSD Adrian Ionel, dar si partener de afaceri cu Dorin Cocos la Hotelul Orizont. Niculae Chiritescu a precizat: "Nu imi place sa vorbesc la telefon. Dumneavoastra va puteti pronunta ca sunteti si Napoleon. Daca binevoiti sa aflati ceva serios, veniti la noi, la birou. Cu titlu informativ, faceti o paralela. La Moldova Noua e inchis, pe clisura magazinele sunt inchise, si cu toate acestea contrabanda continua. Noi, prin legea care s-a dat, oropsiti cum suntem, nu am lucrat sase luni din an. Si contrabanda a continuat". Ne-am dat intalnire la sediul firmei de pe Aleea Circului din Bucuresti, la ora 12:00. Nu era nimeni.

EUROAVIPO & EURO TRADE. Cele doua companii din Bucuresti apartin aceluiasi grup condus de George Ivanescu, Ion si Emanuel Dobronauteanu. Firmele lor au fost implicate in nenumarate scandaluri financiare si detin votca Sankt Petersburg, cramele Murfatlar, apa minerala Biborteni. Ion Dobronauteanu este presedintele Federatiei Nationale de Sah si al Federatiei Balcanice de Sah. Petrovici a avut legaturi si cu Euro Trade Invest, unde fusese administrator impreuna cu Emanuel Dobronauteanu, dupa care s-a retras. George Ivanescu a fost partener de afaceri al senatorului PSD Vasile Ion, prieten cu Omar Hayssam si tatal ziaristei Marie Jeanne Ion, rapita in Irak. In 2006, mass-media au aratat ca actionarii Marcoimpex - 8000 SA aveau legaturi cu Sorin Ovidiu Vantu prin Gelcoop SA. Conform datelor de la Registrul Comertului, acestia sunt Constantin Dumitrescu, Balici Gabriela Maria, Ionel Dumitrescu, Sandu Aurel, Ioan Daniel Dumitrescu si Hami Holding SA din Elvetia. Hami Holding SA, sau Hami Holding AG, cum i se spune in Elvetia, a fost radiata la 3 aprilie 2007, cand sediul de la Granges - Paccot in cantonul Fribourg a fost mutat in alt canton. Administrator este Michael Hänggi. AVA Tour apartine familiei aradene Voicu, despre care presa locala a aratat ca in spatele firmei ar fi niste afaceristi egipteni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.