Bataia de joc de la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti (ITMB) continua si in aceasta saptamana. Desi sustine ca programul s-a dublat si ca numarul functionarilor care lucreaza cu publicul a fost suplimentat, ITMB este depasit de situatie.

Bataia de joc de la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti (ITMB) continua si in aceasta saptamana. Desi sustine ca programul s-a dublat si ca numarul functionarilor care lucreaza cu publicul a fost suplimentat, ITMB este depasit de situatie.

Ieri, in sala Socec a Camerei de Comert, unde functioneaza noul sediu al ITMB, peste 1.500 de persoane asteptau sa ajunga la ghiseul unde se pot depune actele de modificare a contractelor de munca. Cauza aglomeratiei este majorarea salariului minim pe economie la 500 de lei de la 1 ianuarie, angajatorii fiind obligati sa inregistreze contractele individuale de munca in termen de 20 de zile de la data incheierii si sa depuna toate actele aditionale de modificare a contractelor individuale de munca in termen de 5 zile de la perfectarea acestora. De asemenea, angajatorii trebuie sa depuna in fiecare luna dovezile de calculare a drepturilor salariale. Situatia e insuportabila si pentru functionarii stresati, care stampileaza mecanic formulare si se cearta cu platitorii de impozite, incercand sa-si incheie programul fara a fi linsati, dar si pentru reprezentantii firmelor, nevoiti sa astepte la cozi interminabile.

EXPERIMENT ESUAT. Purtatorul de cuvant a ITMB, Marilena Balabuti, sustine ca aceste acte nu se pot depune pe internet sau prin posta deoarece Legea 130/1999 nu permite acest lucru. "Atat timp cat acest act normativ este in vigoare in aceasta forma suntem obligati sa-l respectam". Sediul ITMB de la Camera de Comert a fost deschis la inceputul lunii, tocmai pentru a se evita aglomeratia din fostul spatiu din Calea Giulesti. "Spre deosebire de Calea Giulesti, unde se lucra intr-un 'sistem inspector-delegat>>, aici se lucreaza in 'sistem ghiseu>>", sustine Marilena Balabuti. Din pacate, acest experiment pe banii si timpul angajatorilor din Capitala a fost un esec, asa ca institutia cauta un nou spatiu, care ar trebui sa aiba cel putin 5.000 de metri patrati. In Bucuresti sunt peste 93.500 de agenti economici de care se ocupa 121 de functionari publici de la serviciul de evidenta a muncii. 40 de posturi sunt vacante, dar, in ciuda concusurilor organizate periodic, pozitiile respective nu sunt ocupate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.