Revolutionarii din decembrie '89 sunt nemultumiti de rezultatele intalnirii de luni, cu secretarul de stat Puiu Fesan, care nu a prorogat termenul pentru finalizarea dosarelor pana la 31 decembrie, motiv pentru care asteapta medierea presedintelui

Revolutionarii din decembrie '89 sunt nemultumiti de rezultatele intalnirii de luni, cu secretarul de stat Puiu Fesan, care nu a prorogat termenul pentru finalizarea dosarelor pana la 31 decembrie, motiv pentru care asteapta medierea presedintelui Traian Basescu.

Reprezentantii revolutionarilor s-au prezentat, luni dimineata, la sediul Guvernului, pentru intalnirea cu secretarul de stat, insa acesta din urma i-a chemat la discutii doar pe unii reprezentanti, "cei care nu sustin protestul", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries.

Presedintele Fundatiei Romania Tanara, Marin Nicolae, unul dintre cei care au participat la intalnire, a declarat, pentru MEDIAFAX ca s-a, stabilit de comun acord cu reprezentantul Guvernului, ca pana la 28 februarie sa se depuna completarea la dosare, iar pana pe 31 martie sa se finalizeze aceste dosare. "Cei care nu au dovezi ca au participat la Revolutie vor primi dosarele sigilate acasa, iar in termen de sase luni pot depune o contestatie", a declarat Marin Nicolae.

Acesta a subliniat ca cei care au facut parte din delegatia care s-a intalnit cu secretarul de stat, "se delimiteaza de liderii revolutionarilor 'de afara, o parte dintre ei fiind niste impostori, cum este Doru Maries, care nu a participat la revolutie>>", a afirmat presedintele Fundatiei Romania Tanara.

In replica, Maries a declarat ca, in aceste conditii, singura solutie este medierea presedintelui Traian Basescu. "Am o confirmare neoficiala ca aceasta mediere va avea loc in aceasta saptamana", precizeaza Maries.

Revolutionarii cer o medierea presedintelui Traian Basescu in privinta stabilirii unui calendar pentru finalizarea dosarelor Revolutiei, aratand ca pentru acest lucru este necesara schimbarea unor legi si chiar a Constitutiei, a mai spus Maries.

Cu o zi in urma, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 declara, intr-o conferinta de presa, ca a avut o intalnire cu seful Secretariatului pentru Problemele Revolutionarilor, Puiu Nicolae Fesan, care le-a spus ca "are mana libera din partea premierului Calin Popescu Tariceanu pentru a le rezolva problemele" referitoare la emiterea unei ordonante de urgenta pentru prorogarea termenului prevazut de Legea 341/2004 pentru preschimbarea certificatelor de revolutionar pana la 31 decembrie 2008.

"Este o lipsa de omenie de care dau toti dovada. Noi vrem dreptate si nimic altceva, vrem sa se urgenteze procesul de analizare a documentelor din care sa rezulte ca acesti oameni au fost la revolutie, nu cerem bani sau alte foloase materiale cum spune secretarul de stat Puiu Fesan. Sunt in greva foamei, in prezent 33 de persoane, 28 ajungand la spital pe parcursul protestului. Sunt oameni care si-au zdruncinat sanatatea si nu este normal ca dupa 18 ani tot noi sa ne sacrificam", spunea Maries.

Reprezentantii Asociatiei Civice au facut apel la Crucea Rosie si la Ministerul Sanatatii pentru a oferi conditii optime grevistilor, precizand ca acestia nu beneficiaza de asistenta medicala permanenta, de saltele, saci de dormit, ei dormind, in prezent, pe banchete in incinta Palatului Copiilor.

"Nu vrem pomana nimanui, vrem doar un act de identitate pe care sa-l aratam nepotilor nostri, sa le spunem ca am iesit atunci in strada, vrem ca acesti criminali care au tras in noi in decembrie 1989 sa nu ne mai conduca in prezent", spunea Marian Jianu, unul din grevistii foamei.

Totodata, Teodor Maries facea referire la recursul facut de Asociatia 21 Decembrie la Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva Deciziei nr.610/20 iunie 2007 a Curtii Constitutionale, in urma careia procurorii militari nu mai au dreptul de a cerceta civili.

Maries preciza ca Asociatia 21 Decembrie va depune, luni, concluziile scrise in acest dosar, instanta suprema urmand sa ia o decizie marti in acest caz.

Inalta Curte de Casatie si Justitie ar putea lua, in 22 ianuarie, o decizie in privinta posibilitatii contestarii deciziilor Curtii Constitutionale care sunt definitive si general obligatorii, dupa ce Asociatia 21 Decembrie 1989 Bucuresti a invocat dreptul la recurs. Asociatia 21 Decembrie 1989 a cerut anularea Deciziei 610, din 20 iunie 2007, a Curtii Constitutionale, considerand ca aceasta a dus la tergiversarea inacceptabila a solutionarii cu maxima celeritate a dosarelor Revolutiei si Mineriadelor.

De asemenea, protestatarii vor o intalnire cu presedintii Senatului si Camerei Deputatilor pentru a discuta despre aparitia legilor lustratiei si votului uninominal.

"Unii spun ca noi nu avem niciun drept pentru a cere aparitia acestor acte, insa este fals, pentru ca noi am iesit in strada in decembrie 1989 pentru democratie, pentru un trai mai bun, deci suntem indreptatiti sa solicitam aparitia acestor legi", declara, duminica, prim-vicepresedintele Blocului National al Revolutionarilor (BNR), Nicu Banutoiu.

Presedinte executiv al BNR, George Costin, a prezentat, duminica, documente din care reiese, potrivit acestuia, ca secretarul de stat Puiu Fesan, fostul deputat PSD de Sibiu Mircea Bucur si deputatul PSD Emilian Cutean au obtinut ilegal certificate de revolutionar de care s-au folosit pentru obtinea unui teren de 110 hectare in Sibiu.

Cateva zeci de membri ai Blocului National al Revolutionarilor 1989 au pichetat, miercurea trecuta, sediul Palatului Victoria, cerand demiterea conducerii Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor si respectarea legii in ceea ce priveste preschimbarea certificatelor.

Secretarul executiv al BNR, Ionel Lesu, declara atunci ca revolutionarii nu vor renunta la aceste proteste pana cand nu le vor fi solutionate revendicarile.

Revolutionarii solicita autoritatilor sa sprijine viitoarea conducere a Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor in inlocuirea membrilor comisiei care functioneaza la nivelul acestei institutii si care verifica dosarele de preschimbare a certificatelor de revolutionar. Totodata, potrivit acestora, reprezentantul Ministerului Internelor si Reformei Administrative in Comisia care se ocupa de verificarea dosarelor de preschimbare a certificatelor de revolutionar, Dorel Strugariu, face parte abuziv din aceasta structura, dupa ce i-a fost retras acest drept.

Impunerea preschimbarii certificatelor de revolutionar pe baze principiale, prin armonizarea normelor de aplicare cu prevederile legii in sine, "eliminand astfel preschimbarea functie de apartenenta la grupuri de interese sau grupari politice", este o alta cerere adresata de revolutionari autoritatilor statului. Revolutionarii considera ca normele metodologice pentru aplicarea legii sunt contradictorii.

Pe de alta parte, revolutionarii mai cer transmiterea la Parchetul instantei supreme - Sectia Parchetelor Militare a dosarelor tuturor persoanelor carora le-au fost preschimbate certificatele de revolutionar in vederea finalizarii cercetarilor in dosarele revolutiei din decembrie 1989.

"In acest sens, Parchetul General - Sectia Parchetelor Militare a facut mai multe interventii, scrise sau verbale, ramase fara raspuns din partea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor", comunica Blocul National al Revolutionarilor.

In 18 decembrie 2007, revolutionari din cadrul Blocului National al Revolutionarilor 1989 au intrat in greva foamei la Palatul Copiilor din Capitala.

In 10 ianuarie, revolutionarii i-au cerut presedintelui Traian Basescu sa medieze conflictul lor cu autoritatile statului, totodata anuntand ca noi membri ai Blocului National al Revolutionarilor 1989 vor intra in greva foamei pe timp nelimitat, in incinta Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989, in sprijinul colegilor lor care au recurs la aceasta forma de protest.

Totodata, revolutionarii le cereau premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, si presedintelui PSD, Mircea Geoana, sa vina la locul de desfasurare a protestului "pentru identificarea solutiilor in vederea detensionarii situatiei create".

Presedintele Traian Basescu a primit, la inceputul acestei luni, la Cotroceni, o delegatie a Blocului National al Revolutionarilor din 1989. ªeful statului a precizat ca nu are atributiuni pentru rezolvarea problemelor revolutionarilor legate de legislatie si de eliberarea de certificate, insa a adaugat ca, in limitele constitutionale, este gata sa discute cu orice institutie pentru a media in vederea rezolvarii problemelor acestora.

"In ce va pot ajuta este sa sensibilizez institutiile statului sa se aseze la masa. Nu pot sa rezolva niciuna din aceste probleme. De asemenea, nu as dori ca institutia prezidentiala sa fie utilizata ca instrument de presiune", le-a spus Basescu revolutionarilor.

Revolutionarii acuza autoritatile atat pentru problemele lor, cat si, la modul general, pentru modul in care gestioneaza problemele Romaniei la 18 ani de la revolutia din decembrie 1989. Acestia cer deblocarea si finalizarea "in regim de urgenta" a preschimbarii certificatelor de revolutionar, fara de care nu pot beneficia de privilegiile ce le revin din acest statut.

Totodata, ei solicita "stoparea modului defectuos de lucru" care, in opinia lor, permite tergiversarea finalizarii dosarelor Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si aflarea cat mai repede a adevarului despre revolutie.

Grevistii foamei ii cer procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, publicarea calendarului viitoarelor etape ale cercetarii penale in toate dosarele istorice, stabilirea termenelor maxime pentru fiecare etapa si precizarea sintagmei "maxima celeritate".

Anterior, membrii BNR au recurs la mai multe actiuni de protest pentru a-si exprima nemultumirea in privinta preschimbarii certificatelor de revolutionar.

In 28 noiembrie, cateva zeci de revolutionari au pichetat sediul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. Atunci, protestatarii au explicat ca nemultumirea lor rezulta din faptul ca, printr-o lege din 2004, toti revolutionarii au fost obligati sa-si aduca actele la "preschimbat". Preschimbarea este, in fapt, o reverificare a datelor si documentelor in baza carora oamenilor li s-au acordat titlurile de revolutionar cu merite deosebite, din care, pe langa avantajele morale, decurg si o serie de beneficii materiale consistente.

Manifestantii au criticat, pe langa comportamentul functionarilor, si legea care reglementeaza intreg procedeul de preschimbare.

In 3 decembrie, reprezentanti ai revolutionarilor au protestat in fata sediului central al PNL, cerand demisia secretarului de stat pentru problemele revolutionarilor Puiu Fesan, pe motiv ca perpetueaza modul de lucru defectuos care permite tergiversarea finalizarii dosarului revolutiei. Ei au mai solicitat, totodata, emiterea unei ordonante de urgenta care sa prevada prorogarea termenului de preschimbare a certificatelor de revolutionar pana la data de 31 decembrie 2008.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.