Un spectacol unic, prezentand traditiile istroromanilor, a avut loc sambata, 19 ianuarie 2008, intr-unul dintre celebrele scuaruri ale Venetiei. La Campo Santa Fosca, Ansamblul folcloric “Dor calator” din Graz (Austria), condus de Ionel
Un spectacol unic, prezentand traditiile istroromanilor, a avut loc sambata, 19 ianuarie 2008, intr-unul dintre celebrele scuaruri ale Venetiei. La Campo Santa Fosca, Ansamblul folcloric “Dor calator” din Graz (Austria), condus de Ionel Mircea Popi, a prezentat venetienilor si turistilor din Cetatea Lagunara o serie de cantece si dansuri specifice acestei vechi comunitati inrudite cu romanii. (Comunitatea, ai carei membri locuiesc traditional in vestul Croatiei, ca si in anumite zone din Italia si Austria, numara aproximativ 1.500 de locuitori. Conform istoricilor, populatia ar proveni din zona Maramuresului si Banatului, fapt ce ar explica anumite similitudini lingvistice si folclorice. Sunt cunoscuti in Croatia sub numele de “ciribiri” sau “vlahii din Istria”).
Spectacolul din campo-ul venetian a avut loc cu prilejul inchiderii expozitiei despre limba, istoria, cultura si traditiile istroromanilor, organizata de Institutul de Cultura si Cercetare Umanistica “Nicolae Iorga” de la Venetia, in colaborare cu Asociatia Culturala Italo-Romana “Decebal” din Trieste. Expozitia se inscrie intr-o campanie de promovare a acestei comunitati, o serie de manifestari reunite sub genericul “Istroromanii: o cultura mica in marea istorie”, sub patronajul Primariei din Trieste si al UNESCO Italia.
La Palazzo Correr, sediul IRCCU “Nicolae Iorga” din Venetia, au fost expuse in perioada 8-19 ianuarie documente, fotografii, afise, carti, precum si diverse obiecte originale si rare, ca, de exemplu, primul manual de istroromana, stampe vechi si harti care ilustreaza istoria Istriei. Ca un omagiu adus institutiei-gazda a evenimentului si intemeietorului acesteia, Nicolae Iorga, la Palazzo Correr au fost expuse si o editie din 1910 a unei carti a ilustrului istoric, precum si reproduceri din descrierile pe care acesta le-a facut oraselor Trieste si Fiume.
Sambata, manifestarea s-a incheiat cu un pahar cu vin fiert, oferit spectatorilor de organizatori.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.