Instanta suprema a amanat, luni, pentru 18 februarie judecarea recursului omului de afaceri Omar Hayssam, condamnat in prima instanta la 20 de ani de detentie, pentru implicare in rapirea a trei jurnalisti romani in Irak.

Noul avocat

Instanta suprema a amanat, luni, pentru 18 februarie judecarea recursului omului de afaceri Omar Hayssam, condamnat in prima instanta la 20 de ani de detentie, pentru implicare in rapirea a trei jurnalisti romani in Irak.

Noul avocat al jurnalistului Ovidiu Ohanesian - una dintre victimele sirianului Hayssam, care a stat sechestrata timp de 55 de zile, in Irak - a solicitat un termen pentru studierea dosarului, cererea aprobata de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Pe de alta parte, unul dintre avocatii lui Hayssam a inmanat un plic presedintelui de complet care contine o declaratie notariala a sirianului.

In 13 iunie 2007, instanta Curtii de Apel Bucuresti a aplicat doua pedepse in cazul lui Omar Hayssam, respectiv 20 de ani pentru acte de terorism si 15 pentru infractiuni la Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, acuzatul urmand sa execute pedeapsa cea mai mare.

Instanta a decis si confiscarea sumei de 30.000 de dolari si platirea de daune morale de cate doua milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalisti rapiti la Bagdad.

Instanta a mai dispus masura sechestrului asigurator pe anumite bunuri ale lui Omar Hayssam si ale sotiei sale, precum si cheltuieli judiciare catre stat de 70.000 de lei.

Totodata, instanta i-a interzis sirianului anumite drepturi civile si cetatenesti pentru o perioada de zece ani dupa executarea pedepsei cu inchisoarea.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost contestata de avocatii sirianului la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Initia, in acest proces, Omar Hayssam a fost acuzat alaturi de Mohammad Munaf (ghidul celor trei jurnalisti romani in Irak, condamnat, in prima instanta, la Bagdad la moarte prin spanzurare) de initiere, constituire si sprijinirea unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism prevazute de articolul 35 din Legea 535/2004.

Cu aproximativ un an inainte, in 26 aprilie 2006, instanta Curtii de Apel Bucuresti stabilise judecarea lui Omar Hayssam in stare de libertate, pe motive medicale, sirianul parasind Romania la sfarsitul lunii iunie. Ulterior, anchetatorii au stabilit "cu certitudine" ca sirianul a parasit ilegal Romania si ca se afla in afara spatiului national, iar Curtea de Apel Bucuresti a emis pe numele sau un mandat de urmarire internationala.

In septembrie anul trecut, sotia sa lui Hayssam a obtinut o hotarare judecatoareasca prin care i s-a permis, impreuna cu cei sapte copii ai sirianului, sa paraseasca Romania, pentru o perioada determinata, pentru a merge la bunici, ei ajungand in Siria de unde nu s-au mai intors.

Omar Hayssam este dat in urmarire internationala in toate cele 186 de state afiliate OIPC Interpol.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.