Cel mai in varsta barbat din Franta, veteran al primului razboi mondial care a refuzat sa fie decorat si a relatat pe larg despre ororile razboiului, a incetat din viata la varsta de 110 ani, informeaza AFP. Louis de Cazebave a murit duminica

Cel mai in varsta barbat din Franta, veteran al primului razboi mondial care a refuzat sa fie decorat si a relatat pe larg despre ororile razboiului, a incetat din viata la varsta de 110 ani, informeaza AFP. Louis de Cazebave a murit duminica in casa lui din regiunea Auvergne (centrul Frantei), potrivit unor surse guvernamentale. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a caracterizat moartea lui drept un memento pentru cei 1,4 milioane de francezi care si-au pierdut viata in prima conflagratie mondiala.
Veteranul Cazenave a supravietuit bataliei de le Somme din 1916 si celei de-a doua batalii de la Aisne (nord-vest) din 1917 - doua dintre cele mai sangeroase episoade ale razboiului. Nascut in octombrie 1897, el s-a inrolat ca soldat de infanterie in 1916 si s-a retras in 1941. A refuzat sa fie decorat - explicand ca 'unii dintre camarazii mei nu au primit nici macar o cruce de lemn' - dar a acceptat ulterior medalia Legiunii de Onoare civile, in 1999.
Intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde in 2005, Cazenave a infatisat in imagini sumbre ofensiva franceza asupra pozitiilor germane de-a lungul raului Aisne, in urma careia au murit 350.000 de oameni, deopotriva germani si francezi. 'Ar fi trebuit sa-i auziti pe ranitii dintre baricade. Isi strigau mamele, ne implorau sa terminam cu ei', a mai spus el, adaugand ca au vorbit cu adversarii germani, iar acestia 'erau la fel ca noi; se saturasera'. Patriotismul a fost pentru veteranul francez 'un mod de a-i face pe oameni sa inghita orice', iar razboiul - absurd si inutil, neputand fi justificat de absolut nimic, a sustinut Cazenave.
Ultimul veteran francez in viata este Lazare Pontincelli, si el in varsta de 110 ani. si el a refuzat onoruri si funeralii nationale, argumentand ca acceptarea acestora ar fi o lipsa de respect pentru victimele razboiului care nu s-au bucurat de aceleasi onoruri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.