Presa indepedenta de Cotroceni, cata a mai ramas, a contracarat diversiunea cu dosarul de cadre al Noricai Nicolai cerand sa publice si dosarul Monicai Macovei. Cu chiu, cu vai, sluga lui Traian Basescu din debara, duduia procuror general, a catadi

Presa indepedenta de Cotroceni, cata a mai ramas, a contracarat diversiunea cu dosarul de cadre al Noricai Nicolai cerand sa publice si dosarul Monicai Macovei. Cu chiu, cu vai, sluga lui Traian Basescu din debara, duduia procuror general, a catadicsit sa raspunda acestei solicitari. Dosarul Monicai Macovei, spre deosebire de cel al Noricai Nicolai, trimis integral tatei de la Cotroceni, a ajuns la presa jumulit strasnic. Bazate pe aceasta realitate, ziarele si televiziunile cotroceniste s-au straduit sa ne convinga ca dosarul Monica Macovei nu are nimic indoielnic despre fosta comisara a Romaniei pripasita acum pe la Curtea presedintelui Macedoniei. Ba mai mult, s-au pornit sa scrie argatii lui Traian Basescu, in speranta ca vor primi si ei, precum faimosul Catalin Avramescu, un ciolan de consilier de stat, dosarul contureaza o Monica Macovei ce-ar trebui, la o adica - transformata in statuie, desi, din cate stim, inca mai sufla si mai misca. Argumentul lor? Spre deosebire de Norica Nicolai, Monica Macovei n-a avut nici o greseala profesionala. Supusii lui Traian Basescu se intalnesc, din nefericire, cu slujitorii presei indepedente in judecarea dosarului de cadre al Monicai Macovei.

Dupa opinia noastra, nici in cazul numirii Noricai Nicolai, nici in cel al numirii Monicai Macovei ca ministri ai Justitiei, cariera de procuror n-are nici o importanta. Au importanta, in schimb, si inca o importanta semnificativa, elementele de biografie ale celor doua personalitati. Traseul lor inainte de decembrie 1989 trebuie raportat la prestatia lor politica de dupa decembrie 1989. Biografia Noricai Nicolai n-are nimic spectaculos. Dupa terminarea facultatii a fost repartizata la Procuratura de la Oltenita unde a ramas pana in 1991. Biografia Monicai Macovei contine insa note menite a ne face sa tresarim daca ne gandim la ce era - cel putin in proza lui Vladimir Tismaneanu, contrasemnata de Traian Basescu - regimul Ceausescu. Un regim in care, oricat de bun ai fi fost profesional, n-aveai nici o sansa de afirmare daca nu faceai concesii politice grave.

Potrivit Dosarului, Monica Macovei a fost o rasfatata a regimului Ceausescu. A fost admisa la Drept in conditiile in care, dupa 1971, Dreptul, alaturi de Filosofie, erau considerate facultati ideologice si, in consecinta, pentru a fi admis aveai nevoie de un dosar de cadre bun. A devenit membra de partid inca din facultate. A absolvit facultatea cu media zece. Asta inseamna ca Monica Macovei, fosta Gherghescu, s-a dovedit eminenta nu numai profesional, dar si politic. O cat de mica atitudine rebela sau lipsa de constiinciozitate la disciplinele politico-ideologice (eu, de exemplu, n-am absolvit facultatea de Filosofie cu media 10, deoarece am avut 8 la Istoria PCR) iti micsora automat media si, lucru foarte important, facea sa nu ajungi membru de partid. In 1975, ca eleva (!!!), Monica Macovei a calatorit cu parintii in Ungaria, Italia, Elvetia, Austria, timp de o luna. Fiind vorba de o calatorie prin ACR, familiei i s-a permis sa plece in strainatate cu masina proprie. Raportul Tismaneanu, citit de Traian Basescu in Parlament, denunta regimul Ceausescu drept unul in care oamenilor cinstiti Securitatea nu li se dadea voie sa plece peste hotare. Monicai Macovei i s-a dat voie.

O clipa, Securitatea, mai mult decat prudenta cand venea vorba de calatorit in Occident cu automobilul propriu, nu s-a indoit ca familia Monicai Macovei ar putea sa ramana. Lucru si mai ciudat. La 13 aprilie 1984, desi nu-si incheiase stagiatura la Giurgiu, Monica Macovei e detasata ca procuroare la Sectorul 1 din Bucuresti. Motivul? O cerere pe motive de sanatate. Nu e nevoie nici macar de Raportul Tismaneanu ca sa stii ca era practic imposibil pentru un absolvent sa ajunga in Bucuresti pe parcursul stagiaturii. Cu atat mai mult e valabil acest lucru pentru un procuror, si un procuror care nu renunta la profesie pentru a veni in Bucuresti. Dimpotriva, judecand dupa importanta Sectorului 1 in activitatea de contracarare prin Procuratura a "actiunilor contrarevolutionare", Monica Macovei e promovata, dupa doar doi ani de stagiatura, intr-un post de mare raspundere in regimul Ceausescu. Din doua una: Sau Monica Macovei era un fel de Albert Einstein al Parchetului si, atunci, organele s-au vazut obligate s-o promoveze indiferent de profilul ei politico-ideologic. Sau Monica Macovei trecea drept un om de incredere al regimului si ascensiunea sa fulminanta isi are aici explicatia.

In numeroase randuri, am denuntat practica anticomunistilor talibani de a judeca pe cei din prezent dupa activitatea din anii Ceausescu? Ne contrazicem in cazul Monicai Macovei? Evident, nu. Monica Macovei s-a afirmat in anii din urma drept un anticomunist feroce. In acelasi timp, ea a refuzat cu indarjire sa-si dezvaluie trecutul din anii Ceausescu. Intr-un atare context, biografia sa de om de incredere al Parchetului ceausist are semnificatie. Semnificatia oportunismului tipic multora dintre anticomunistii de azi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.