Anul trecut s-a constat o crestere a cazurilor de turbare la animale, avertizeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara (A.N.S.V.S.A.). Cele mai multe cazuri de turbare au fost confirmate la vulpi, al caror numar a crescut alarmant.

Anul trecut s-a constat o crestere a cazurilor de turbare la animale, avertizeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara (A.N.S.V.S.A.). Cele mai multe cazuri de turbare au fost confirmate la vulpi, al caror numar a crescut alarmant.

BILANT. In 2007 au fost confirmate 355 de cazuri de turbare la animale domestice si salbatice, comparativ cu anul 2006 cand au fost confirmate 296 de cazuri de turbare, a anuntat institutia. Din totalul de 355 de cazuri, 111 (30%) s-au confirmat la animalele domestice (41% la caine, 21% la pisica, 20% la bovine) si 244 de cazuri (70%) la animale salbatice (din care 95% la vulpe).

ATACURI. Potrivit ANSVSA, anul trecut au fost confirmate si trei cazuri de oameni muscati de animale turbate. Astfel, in judetul Ialomita, doi caini comunitari cu simptome de turbare au muscat doi turisti in statiunea Amara. Iar "in judetul Giurgiu, un sobolan a patruns intr-un apartament si a muscat un copil de 6 luni", potrivit ANSVSA.

RECOMANDARI. Pentru a preveni raspandirea turbarii, ANSVSA vine cu cateva recomandari pentru populatie. In primul rand, proprietarii de caini nu trebuie sa uite ca trebuie sa-si vaccineze antirabic animalele. De asemenea, cainii nu trebuie lasati in afara curtilor. Orice suspiciune de turbare trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau medicului uman din localitate. De asemenea, cei care au fost muscati de caini, pisici sau alte animale trebuie sa se prezinte de urgenta la medic. De asemenea, pentru a preveni orice risc de imbolnavire, sunt interzise jupuirea animalelor salbatice gasite moarte si vanatoarea cu caini, in zonele in care s-a diagnosticat turbarea.

BOALA LA ANIMALE. Rabia (turbarea) este o boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale cat si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor in cazul in care un animal domestic nevaccinat este muscat de un animal salbatic bolnav. Semnele clinice ale turbarii la animale sunt: agitatie, irascibilitate, apetitul este capricios si pervertit, inghit diferite obiecte - pietre, bucati de lemn -, se reped la obiecte imaginare si au tendinta de a musca, privirea este initial ratacita, fara expresivitate, apoi devine fixa, panditoare, rece, feroce. Apoi animalul nu mai poate inghitii, musca, limba ii iese afara din gura, iar in ultima faza se instaleaza paralizia generala a muschilor urmata de deces.

LA OAMENI. Oamenii pot dobandi boala in urma muscaturilor de animale domestice sau salbatice turbate. La om perioada de incubare a bolii este in medie de 30-40 de zile. Primele simptome: dureri si o senzatie de amortire a partii muscate, febra, iritatie in gat, ameteli, halucinatie, tahicardie (batai cardiace frecvente), voma, diaree, dureri abdominale, teama, agitatie, nervozitate. Evolutia bolii este rapida ducand la paralizie, spasme ale gatului, delir, coma, si in final deces (in 2-3 zile). Tratamentul eficient se instituie in perioada de incubatie a bolii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin