Presedintele Traian Basescu l-a avertizat pe ministrul interimar al Justitiei Teodor Melescanu, ca, prin atitudinea in cazul celor opt ministri pentru care seful statului a cerut inceperea urmaririi penale, se apropie de abuz in serviciu. "E u

Presedintele Traian Basescu l-a avertizat pe ministrul interimar al Justitiei Teodor Melescanu, ca, prin atitudinea in cazul celor opt ministri pentru care seful statului a cerut inceperea urmaririi penale, se apropie de abuz in serviciu. "E un avertisment pe care i-l dau public", a spus Basescu.

El a precizat ca observa "cu neplacere" ca Guvernul, prin ministrul interimar al Justitiei, gaseste motivatii pentru a bloca inaintarea cererii sale referitoare la cei opt ministri si a acuzat Executivul ca face in acest moment "greseli fundamentale" pentru credibilitatea institutiei.

Seful statului a mai spus ca "se vede cu ochiul liber" tratamentul diferentiat pe care il au romanii de rand si ministrii, in raport cu justitia.
PDL ii cere lui Basescu sa faca demersuri pentru inceperea urmaririi penale a lui Melescanu
PDL i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa faca demersuri pentru inceperea urmaririi penale a ministrului interimar al Justitiei Teodor Melescanu si sa-l suspende pe acesta din functie, acuzandu-l de abuz in serviciu si de retinere sau distrugere de inscrisuri oficiale.

Solicitarea a fost formulata, in conferinta de presa a partidului, de catre secretarul executiv al formatiunii, Elena Udrea.

Anterior, presedintele PLD Emil Boc afirmase ca ministrul interimar al Justitiei Teodor Melescanu se face vinovat de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru ca tergiverseaza inceperea urmaririi penale in cazul unor ministri ai Cabinetului Tariceanu.
Liderul PDL, Emil Boc, a declarat ca demersul lui Teodor Melescanu, de a restitui Presedintiei documentele referitoare la cei opt fosti sau actuali ministri, pe motiv ca nu reprezinta “dosarul cauzei”, intra sub incidenta raspunderii penale, ministrul Justitiei facandu-se vinovat de abuz in serviciu contra intereselor publice.

La randul sau, secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a precizat ca democrat-liberalii il mai acuza pe Teodor Melescanu de infractiunea de retinere sau distrugere de inscrisuri, prin impiedicarea ca un inscris destinat unui organ de urmarire penala sa ajunga la acesta, cand astfel de inscrisuri sunt necesare solutionarii unei cauze.

“Solicitam presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa ceara inceperea urmarii penale fata de ministrul Teodor Melescanu si, de asemenea, sa-l si suspende din fuctiile pe care acesta le detine in Guvern”, a aratat Elena Udrea.

Potrivit lui Emil Boc, liberalul Teodor Melescanu „blocheaza accesul justitiei la ministrii penali din Cabinetul Tariceanu”.

„La fel ca si predecesorul sau, Tudor Chiuariu, actualul ministru al Justitiei inventeaza tertipuri procedurale si practici nelegale pentru a impiedica Justitia sa se pronunte cu privire la presupusele fapte de coruptie de care sunt acuzati ministrii din Cabinetul Tariceanu”, a sustinut liderul PDL.

El a sustinut ca actualul ministru al Justitiei inventeaza practici nelegale si neconstitutionale, pentru a amana un verdict al Justitiei asupra „ministrilor penali ai Cabinetului Tariceanu”.

„Ministrul Justitiei nu are nici un fel de rol in procedura de declansare a urmarii penale impotriva unui membru al Guvernului. Ceea ce ministrul doreste sa fie astazi - un judecator, un cenzor, un filtru - in procedura de declansare a urmaririi penale, este o optiune neconstitutionala si nelegala”, a acuzat Boc.

Presedintele PDL a precizat ca Melescanu face o confuzie voita intre dosarul penal al unui ministru si dosarul cauzei, pentru a pre-constitui o aparare a ministrilor in cauza.

Potrivit lui Boc, dosarul cauzei este compus strict din 3 documente: referatul procurorului de caz pentru inceperea urmaririi penale, referatul procurorului general sau al procurorului sef al DNA, si cererea presedintelui Romaniei de avizare a inceperii urmarii penale.

Boc spus ca Melescanu solicita, de fapt, dosarele penale ale ministrilor respectivi, asta pentru ca presedintele Romaniei a inaintat toate documentele din dosarul cauzei.

„Banuiesc ca, prin solicitarea dosarului penal, ministrul Justitiei doreste sa cunoasca continutul acestuia, sa vada care au fost investigatorii sub acoperire, care au fost martorii care au martorii si ce alte inscrisuri si probe exista, pentru a putea pre-constitui un drept de aparare in favoarea ministrilor penali ai Cabibnetului Tariceanu”, a acuzat Boc.

Ministrul interimar al Justitiei Teodor Melescanu a dispus, sambata, sa fie restituite Presedintiei documentele referitoare la cei opt fosti sau actuali ministri, primite cu o zi in urma, pe motiv ca nu reprezinta "dosarul cauzei".

"In conformitate cu solicitarea Presedintelui Romaniei, ministrul interimar al justitiei, domnul Teodor Viorel MELESCANU, a dispus, in cursul zilei de astazi, 19 ianuarie, restituirea catre Administratia Prezidentiala a tuturor documentelor primite in cursul serii trecute, care vizeaza opt fosti si actuali ministri pentru care a fost ceruta declansarea procedurilor legale pentru inceperea urmaririi penale", se arata intr-un comunicat al ministerului remis agentiei MEDIAFAX.

De asemenea, conform MJ, ministrul "se afla, in continuare, in imposibilitatea legala si obiectiva de a-si exercita atributiile prevazute de Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala" si a cerut specialistilor din institutie sa analizeze demersurile legale care ar urma sa fie intreprinse in continuare.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Adrian Nastase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Pacuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codrut ªeres si Traian Decebal Remes.

Ministrul Justitiei a anuntat, vineri, ca nu poate da curs solicitarii presedintelui Traian Basescu privind pe cei opt actuali sau fosti ministri intrucat documentatia primita de la Presedintie nu contine dosarele propriu-zise ale acestora, conform legii, in acest sens adresand o scrisoare sefului statului.

Ulterior, Administratia prezidentiala a anuntat ca a primit doar copiile documentelor referitoare la cei opt demnitari, pe care le-a trimis vineri ministrului interimar al Justitiei, pentru "a nu mai putea fi invocate pretexte de blocare sau intarziere a actului de justitie".
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.