Triungiul Bermudelor se gaseste mai nou in high life-ul Capitalei. In zona marginita de Bulevardul Expozitiei, Soseaua Kiseleff, Poligrafiei si Bucuresti - Ploiesti, copacii dispar peste noapte. Zona face toti banii, motiv pentru care terenurile su

Triungiul Bermudelor se gaseste mai nou in high life-ul Capitalei. In zona marginita de Bulevardul Expozitiei, Soseaua Kiseleff, Poligrafiei si Bucuresti - Ploiesti, copacii dispar peste noapte. Zona face toti banii, motiv pentru care terenurile sunt vanate de diversi oameni de afaceri. Bineinteles ca ele aduc bani atunci cand gazduiesc blocuri-turn, si nu copaci.

La nivelul proiectelor privind inverzirea oraselor Romaniei, datele arata promitator. Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, pana in anul 2013 fiecare localitate trebuie sa ofere fiecarui locuitor al sau o suprafata verde de 26 de metri patrati. Structurat pe trimestre, planul "de inverzire" ar trbui sa urmeze etape bine stabilite. Astfel, la sfarsitul anului 2010 ar fi de dorit sa se ajunga la 20 de metri patrati pe cap de locuitor, iar pana la 31 decembie 2013, la 26 de metri patrati. Mai exista, de altfel, si OGU nr. 195/2005, adoptata prin Legea nr. 265/2006, care interzice lichidarea zonelor verzi existente. Pentru Bucuresti, 200.000 de platani sunt in stand by. Potrivit afirmatiilor lui Adriean Videanu, au fost deja stabilite cu exactitate si zonele pe care acestia vor fi plantati. Sunt urmarite, se pare, arterele importante ale Capitalei.

FARA SCAPARE. Problema este insa alta. Ploua cu amenzi, se intrevad procese, dar se taie in continuare foarte multi copaci. Fie el terenul concesionat, proprietate privata sau publica, nu este altceva decat o miza valoroasa. Cei care vaneaza terenuri nu se opresc sub amenintarea unei amenzi timide sau a obligatiei de a planta, in schimbul copacilor taiati, alti trei. De altfel, fondul alocat acestei operatiuni este destul de greu de controlat, la fel cum este si rezultatul. Bucurestiului nu i-a ajuns calvarul verii 2007, noi vrem beton si praf, nu verdeata si parcuri pentru plamanii copiilor nostri.

SUB LUPA. La iesirea din Capitala, pe DN 1, colt cu Jandarmeriei, se zvoneste ca se va ridica un alt bloc-turn. Problema este ca in vecinatatea drumului national se gaseste o padure. Aceasta mai pastreaza inca ceva din ceea ce ar trebui sa fie centura verde de protectie a Capitalei. O eventuala defrisare a copacilor nu numai ca ar incalca legea, dar ar crea precedentul distrugerii acestei paduri. Jurnalul National a incercat sa gaseasca urma acestui proiect. Primaria Sectorului 1 nu a dat insa nici un aviz in acest sens. Nu este insa exclus ca, in scurt timp, blocul-turn sa apara peste noapte, iar copacii sa dispara.

ENCLAVA DIN PADURE. Exista insa un proiect care se gaseste in plina dezvoltare pe Strada Jandarmeriei nr. 14. Deocamdata s-au respectat toate avizele si autorizatiile. Nu au fost inregistrate litigii privind incalcarea fondului forestier. Zona cu pricina este un A 4 - "activitati productive, subzona sere". Din gardul santierului incepe, ce e drept, zona V 1. In luna ianuarie a anului 2007 a fost semnata autorizatia de construire. Suprafata este de aproximativ 10.000 de metri patrati si pe ea se gasesc mai multe constructii, motiv pentru care a fost data si o autorizatie de desfiintare a acestora. Proiectul se va numi "La Stejar" si a depus mai multe contracte de urbanism, asta pentru ca numarul cladirilor pe care vor sa le ridice s-a modificat. In final, vor fi construite 28 de blocuri cu trei sau patru etaje, insumand 554 de apartamente. Pentru acest proiect a fost aprobat si un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), modificator care stabileste accesul in viitorul complex. Acesta va fi asigurat din Strada Jandarmeriei. Potrivit datelor existente, vorbim despre o "enclava in fond forestier", delimitata de un gard de beton.

PRECEDENT. In luna octombrie a anului trecut, Jurnalul National relata despre taierea a 70 de arbusti pe Bulevardul Poligrafiei. Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) a parafat pe atunci un aviz pentru taierea a 19 copaci din zona Casei Presei Libere, pe Bulevardul Poligrafiei numerele 49-51. Cu avizul la purtator, semnat la 4 octombrie 2007, beneficiarul nu a mai stat de ganduri si a trecut la implinirea visului imobiliar. Au fost rasi 70 de arbusti, depasind cu mult numarul de pomi aprobati spre taiere cu avizul ALPAB. Scopul defrisarii este usor de ghicit - un bloc-turn de 29 de etaje. Pentru taierea arborilor investitorul a primit o amenda consistenta si obligatia plantarii compensatorii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.