Moartea muzicianului Ike Turner - devenit celebru pentru duetul, dar si pentru mariajul agitat cu cantareata Tina Turner -, in luna decembrie, in locuinta sa din California, Statele Unite, a fost provocata de o supradoza de cocaina, potrivit autorita
Moartea muzicianului Ike Turner - devenit celebru pentru duetul, dar si pentru mariajul agitat cu cantareata Tina Turner -, in luna decembrie, in locuinta sa din California, Statele Unite, a fost provocata de o supradoza de cocaina, potrivit autoritatilor americane.
Ike Turner, caruia multi istorici ii atribuie prima piesa rock'n'roll, "Rocket 88" (1951), avea probleme cardiace care au contribuit la decesul sau, la varsta de 76 de ani, pe 12 decembrie, in locuinta sa din San Marcos, in apropiere de San Diego, au precizat autoritatile americane. Ike Turner, nascut pe 5 noiembrie 1931, a crescut in Mississippi, unde a invatat sa cante la pian cu legenda blues-ului american Pinetop Perkins. Dupa ce si-a format trupa sa, The Kings of Rhythm, la sfarsitul anilor '40, Ike Turner s-a stabilit in Saint-Louis, unde s-a ocupat cu descoperirea de tinere talente pentru mai multe case de discuri, printre care Sun Records, contribuind mai ales la lansarea unor artisti precum Howlin' Wolf si Elmore James. O tanara cu voce ragusita, pe nume Anna Mae Bullock, ii va schimba cariera. Aceasta a facut initial backing vocals pentru trupa Kings of Rhythm, dupa care a devenit solista, iar in 1960 devine celebra cu hitul "A Fool in Love". Cantareata a ramas insarcinata cu copilul lui Ike si si-a schimbat numele in Tina Turner, in timp ce grupul si-a schimbat numele in The Ike and Tina Turner Revue. Cei doi muzicieni s-au casatorit in Mexic, in 1962, iar colaborarea lor vreme de un deceniu a dat lumii hituri precum "River Deep, Mountain High", produs de Phil Spector, sau "Nutbush City Limits". Mariajul dintre cei doi a fost unul tumultuos: in autobiografia pe care Tina Turner a lansat-o in 1986, aceasta informeaza ca Ike a batut-o timp de mai multi ani. Ike Turner, dupa ce initial a negat, a recunoscut in autobiografia sa aparuta in 2001 ca a palmuit-o, dar ca nu a batut-o. Dupa o altercatie care a avut loc in Dallas, in 1976, cei doi s-au despartit. Ike Turner a pastrat toate castigurile obtinute in timpul mariajului lor. Cuplul a constituit subiectul unui film hollywoodian, "Tina" (1993), in care rolul cantaretei a fost interpretat de Angela Bassett si care i-a adus lui Lawrence Fishburne o nominalizare la Oscar pentru rolul lui Ike. Ike Turner a continuat, ani la rand, sa protesteze impotriva portretului care i s-a facut in acest film. "Am facut multe greseli", a declarat acesta in timpul unui interviu. "Tot ceea ce pot face este sa cer scuze celor carora le-am facut rau. Dar eu nu sunt tipul pe care il vedeti in acest film. Departe de asta", a spus Ike Turner. In anii '80, Ike Turner a cunoscut o cadere in infern marcata de droguri si alcool. In 1991, in timp ce era in inchisoare pentru o infractiune legata de droguri, el a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame. Dupa iesirea din inchisoare, in 1993, si-a reconstruit cariera, iar anul acesta a castigat un premiu Grammy pentru albumul de blues "Risin' With the Blues". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.