Visul lui Costica Constanda, proprietarul Parcului Bordei, a fost implinit ieri de consilierii generali ai Capitalei. Cu 32 de voturi pentru si doar patru abtineri, afaceristul a primit 28.500 de metri patrati din Satul Francez, dar a ramas si cu 5

Visul lui Costica Constanda, proprietarul Parcului Bordei, a fost implinit ieri de consilierii generali ai Capitalei. Cu 32 de voturi pentru si doar patru abtineri, afaceristul a primit 28.500 de metri patrati din Satul Francez, dar a ramas si cu 5.000 de metri patrati din Bordei, teren pe care poate construi fara nici un fel de problema. Cat priveste vilele construite din banii bucurestenilor in Satul Francez, acum teoretic in ograda lui Constanda, nu s-a stabilit nimic, urmand sa se faca o evaluare despre care nimeni nu stia ceva concret.

Circ, circ si iar circ, doar campania electorala se apropie si alesii locali trebuie sa se dea in spectacol. Sedinta de ieri de la Primaria Capitalei a devenit penibila in momentul in care s-a ajuns la proiectul care facea referire la schimbul de terenuri intre Costica Constanda si Satul Francez. In prima parte, consilierii PNL, prin vocile lui Antonel Tanase si Ion Oprisan au facut mare tam-tam acuzandu-i pe cei de la PD ca fac jocurile afaceristului, ca sunt demagogi si ca nu vor sa salveze Parcul Bordei. In a doua parte, creierul lor a fost "spalat" si Antonel Tanase a votat ca un perfect demagog, asa cum el insusi s-a autodefinit, pentru proiectul lui Constanda. La fel au facut si cei 32 de consilieri prezenti in sala, exceptie facand doar cei patru alesi locali ai Partidului Conservator.

PROPRIETAR NOU. In aceste conditii, Costica Constanda este de ieri posesorul a 28.000 de metri patrati din Satul Francez, care are in administrare 18 vile de lux si 3 blocuri, si in plus mai detine si 5.000 de metri patrati din Parcul Bordei, teren care este la cheremul lui. Astfel, Primaria Capitalei a pierdut cea mai mare parte din Satul Francez, ramanand doar cu un club, zece vile si un bloc, si nici n-a reusit sa recupereze toata suprafata pe care se intindea Parcul Bordei. Cel mai bine din aceasta afacere a iesit evident Constanda, care a impuscat doi iepuri dintr-o data, ramane si cu Satul Francez si cu o parte din Bordei. Pe langa el, au avut de castigat si consilierii generali, care au scapat de daunele morale pe care le cerea afaceristul, in valoare de 30 de milioane de euro. Cei care au pierdut cel mai mult au fost si de data asta bucurestenii, platitori de impozite, care au pierdut Satul Francez si nici nu se pot bucura 100% de Parcul Bordei.

Teoretic, Constanda s-a angajat sa rascumpere cele 18 vile si trei blocuri la valoarea la care Primaria Capitalei le-a cumparat de la AVAS in 2004, si nu la cea a pietei. In jur de 7 milioane de euro va avea de platit afaceristul municipalitatii, prea putin pentru cat sunt acestea evaluate pe piata. In prima sedinta de consiliu, Parcul Bordei va fi trecut din domeniul privat al statului in cel public. "Va fi elaborat si introdus pe ordinea de zi un studiu de fezabilitate si indicatori tehnico-economici pentru zona Bordei, astfel incat s-o transformam intr-un parc pentru oras", a spus Adriean Videanu, primarul general al Bucurestiului.

AFACERE. Mutarea Satului Francez la municipalitate s-a facut cu putin timp inainte ca primarul general, Traian Basescu, sa plece de la Primarie la Cotroceni. In aceeasi perioada, adica in 2003, Basescu a semnat doua dispozitii controversate, prin care i-a atribuit, la schimb, 3,3 hectare de teren pe malul Lacului Floreasca lui Costel Constanda, care cumparase dreptul de mostenire de la Lincaru, proprietarii de drept ai terenului pe care se ridicase Satul Francez. Cartierul de lux a fost construit inainte ca Legea 10 sa apara, familia Lincaru revendicand terenul abia in 2003. Graba edilului-sef de atunci, actualul presedinte, a fost suspecta, ulterior iesind la iveala ca Parcul Bordei mai fusese revendicat si de familia Angelescu, dezvaluire facuta de Jurnalul National inca din vara anului trecut. Cazul a fost imediat acoperit. Prefectura a dat familiei Angelescu cinci terenuri in zone bine cotate ale Capitalei pentru a renunta la lupta judiciara pentru zona verde, ramasa astfel integral in mainile lui Costica Constanda.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.