Fie ca sunt la gratar, la cuptor sau cu sos, de pasare, vaca, porc sau berbec, fripturile se servesc intotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi traditionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenita.

Cartofii prajiti

Fie ca sunt la gratar, la cuptor sau cu sos, de pasare, vaca, porc sau berbec, fripturile se servesc intotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi traditionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenita.

Cartofii prajiti, piureul, pastele fainoase, legumele la gratar sau pilaful sunt garnituri pe care le stim inca de la bunici. Astazi putem incerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atragator si gustul deosebit. Sote-urile din mazare verde, carote, spanac, sparanghel, conopida sau din zarzavaturi variate sunt usor de obtinut. Se fierbe zarzavatul in apa cu sare (si cu putina zeama de lamaie pentru cele albe). Cand este gata, se scurge apa, se opareste cu unt topit si se serveste. Garniturile din zarzavaturi asortate, facute sote, se pot aranja pe un platou separat, alternand culorile, sau pe platoul de friptura. Zarzavaturile asezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maitre d'hotel". Acesta se pregateste astfel: se freaca untul spuma, se adauga putina sare, cateva picaturi de suc de lamaie si patrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "caramizi", cu care se orneaza zarzavaturile sote. Cu acest unt se pot garnisi si platourile cu peste prajit.

SURPRIZE. Putem insa prepara niste garnituri prin care sa ne surprindem familia sau invitatii la masa. O solutie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curata, se scobesc, se fierb in apa cu sare pana se inmoaie, se scurg si se umplu cu ciupercile calite cu ceapa si ulei, asezonate cu sare, piper si verdeata tocata. Se tin in cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjeaza pe platou in jurul fripturii. O alta garnitura mai deosebita ar fi choux-uri cu crema de conopida. Se face o coca din 250 ml apa, 125 g unt, 200 g faina, o lingurita de sare si patru oua. Dupa ce s-au copt gogoselele se taie capacelul si se umplu cu pasta din conopida fiarta, cu sare si piper, doua linguri de smantana si patrunjel verde tocat. Cu o dulceata picanta va veti surprinde cu adevarat musafirii. Aceasta se prepara din jumatate de kg de caise, jumatate de kg de pere, jumatate de kg de ceapa verde, doua lamai, 100 g stafide, 250 g zahar, doua-trei cuisoare, un sfert de litru de otet, o lingurita de boia dulce de ardei si 200 g unt. Untul se topeste, apoi se pun peste el fructele si ceapa tocate. Se lasa sa fiarba inabusit la foc mic, amestecand mereu, pana se formeaza o pasta. Se adauga stafidele, zaharul, cuisoarele, otetul, sucul de lamaie si boiaua. Se lasa sa fiarba inca 20 de minute, apoi se asaza langa friptura.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.