Ministrul Economiei si Finantelor a promis ieri cresteri salariale „de o singura cifra", desi unele sindicate au cerut cresteri procentuale de doua cifre.Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a declarat ieri ca „salariile bugetarilor vor creste cu 5% in anul 2008", intr-o singura etapa. In aceeasi zi, sindicalistii de la Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX au anuntat oficial ca au avut loc negocieri cu reprezentanti ai Guvernului, care au inaintat o propunere privind „acordarea unei cresteri de 5% in luna aprilie si 6% in luna octombrie, considerata inacceptabila de reprezentantii SED LEX, deoarece nu acopera inflatia prognozata pentru 2008".

Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a declarat ca au avut loc intilniri pe tema politicilor salariale pentru 2008, dar a infirmat inaintarea unei propuneri sindicalistilor de la SED LEX si cifrele oferite de acestia. De asemenea, ministrul nu a confirmat nici alte cifre vehiculate ieri privind cresteri salariale acordate diferentiat pe categorii de personal, de 4,5% in luna aprilie si de 9,1% in luna octombrie. In ceea ce priveste propunerea lui Vosganian de „o cifra", ministrul nici nu a confirmat-o, nici nu a infirmat-o".

Sindicalistii din sistemul bugetar au cerut pe rind cresteri ale salariilor pentru anul 2008. Angajatii din administratie vor o crestere a salariilor cu 30%, iar liderii de sindicat din invatamint au solicitat o crestere tot de doua cifre. Toate negocierile se vor desfasura insa in limita cresterii salariale medii a cheltuielilor de personal stabilite in bugetul pe 2008 la 9,8%.

Cresteri in doua etape la Sanatate Personalul din unitatile sanitare va beneficia de o majorare salariala cu 6% de inceputul anului 2008 si cu alte 6% de la 1 iulie, potrivit Craciunei Negrila, director adjunct al Directiei de Resurse Umane din Ministerul Sanatatii Publice. Desi majoritatea medicilor s-au aratat multumiti de propunerile salariale ale MSP, unii dintre ei nu sint de acord cu majorarea procentuala egala a salariilor si sporurilor unui medic primar cu cele ale unui asistent medical sau ale unui economist din cadrul unitatilor sanitare. (O.M.)