Majoritatea romanilor din Italia considera ca presa italiana a prezentat tendentios cazul "Romulus Mailat", acuzat ca a ucis un cetatean italian, si intentioneaza sa revina definitiv in tara, in cel mult doi ani, pentru a achizitiona sau construi o

Majoritatea romanilor din Italia considera ca presa italiana a prezentat tendentios cazul "Romulus Mailat", acuzat ca a ucis un cetatean italian, si intentioneaza sa revina definitiv in tara, in cel mult doi ani, pentru a achizitiona sau construi o locuinta.

Concluzia rezulta dintr-un studiu sociologic intitulat "Comunitatea romaneasca in Italia: conditii sociale, valori, asteptari", realizat de Institutul Metro Media Transilvania pentru Agentia de Strategii Guvernamentale, in perioada 20 noiembrie-15 decembrie 2007.

"Informatia lacunara privind emigrantii romani din Itali a permis aparitia in discursul public a unor elemnete de natura speculativa, cu opinii contradictorii legate de numarul si opinii romanilor din diaspora. Romanii din Italia se declara mai satisfacuti de viata zilnica decat conationalii din Romania, insatisfactiile lor vizand mai curand relatiile cu familia si prietenii", se arata in studiu.

In momentul plecarii din Romania, mai mult de 60% dintre emigranti avea un loc de munca, in general nesigur si prost platit, cu 140 euro/lunar. In prezent, aproape noua romani din zece pentru un castig mediu de 1.030 euro, in principal in constructii, menaj, comert, industrie si asistenta sociala.

Discriminarea la locul de munca este mentionata de peste 30% dintre romanii care lucreaza, desi acestia au o parere buna despre patroni si colegii lor italieni.

Cvasi-totalitatea emigrantilor romani urmareste in presa cazurile de romani care comit infractiuni si a aflat de cazul "Romuls Mailat", perceptia majoritara fiind ca presa italiana a prezentat cazul in mod tendentios, ca si multe alte cazuri de incalcare a legii de catre romani, iar media si politicienii din Romania au fost mai obiectivi.

Principalii perdanti in urma mediatizarii cazului "Romulus Mailat" sunt insa tot romanii din Italia si din diaspora, iar masurile de expulzare luate de statul italian sunt considerate nejustificate de majoritatea emigrantilor romani din Italia.

Perceptia actelor de denigrare si amenintare a romanilor din Italia indica o frecventa ridicata in privinta injuriilor adresate emigrantilor romani in mijloacele de transport in comun, a inscriptiilor cu caracter denigrator de pe cladiri si ziduri la adresa romanilor din Italia si a legitimarii de catre carabinieri datorita faptului ca erau romani(14%).

Planurile romanilor din Italia pentru urmatorii doi ani vizeaza in principal intoarcerea definitiva in Romania, obtinerea de venituri suplimentare si constructia/achizitia unei case. Planurile de investitii imobiliare vizeaza mai degraba Romania decat Italia si nu mai un emigrant roman din cinci si-ar dori sa se stabileasca definitiv in Italia.

Doua treimi dintre romanii din Italia vin anual sa isi viziteze familiile din Romania.

Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj de opinie la nivelul a 1.066 persoane de peste 17 ani din 20 de regiuni ale Italiei, considerat reprezentativ pentru emigrantii romani din Italia. Mediafax Cititi si: - Cercetari - Fiul martorei, complicele lui Mailat?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.