De la 31 decembrie 2007 agentii comerciali care fac reclama abuziva produselor pot fi pedepsiti si in tara noastra. Acest lucru depinde in mare masura si de consumatori, care sunt rugati sa colaboreze in acest sens cu institutiile competente.

De la 31 decembrie 2007 agentii comerciali care fac reclama abuziva produselor pot fi pedepsiti si in tara noastra. Acest lucru depinde in mare masura si de consumatori, care sunt rugati sa colaboreze in acest sens cu institutiile competente.

Cu ocazia intrarii in vigoare a Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, publicata in Monitorul Oficial la data de 28 decembrie 2007, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Dan Vlaicu, a sustinut o conferinta de presa la se-diul agentiei la data de 16 ianuarie 2008. Acesta a mentionat ca, in urma intrarii in vigoare a acestei legi, inspectorii ANPC vor avea mai multa putere de actiune asupra agentilor comerciali si ca urmeaza sa aiba o intrevedere zilele urmatoare cu cei care isi desfasoara activitatea in hipermarketuri pentru a-i informa cu exactitate cum trebuie aplicata legea.

COLABORARE. Vlaicu apeleaza la o cat mai buna colaborare cu consumatorii in vederea depistarii cator mai multi agenti care practica un asemenea comert. Legea se refera la publicitatea prin practicile incorecte, inselatoare (prin actiune sau omisiune) si agresive ca falsele oferte gratuite, publicitatea-capcana, adica incercarea de a convinge consumatorul sa cumpere un produs la un pret foarte scazut, pentru care nu exista un stoc corespunzator, indemnuri directe adresate copiilor, afirmatii false cu privire la proprietatile curative ale produselor legate de alergii, scadere in greutate, vor fi sanctionate reclamele false legate de castigarea de premii, crearea falesi impresii a consumatorului ca a castigat un premiu in conditiile in care acesta nu exista sau cand actiunea pe care trebuie sa o intreprinda este conditionata de plata unei sume. De asemenea, vor fi sanctionate ofertele limitate si garantiile valabile in intreaga Europa, impresiile inselatoare cu privire la drepturile consumatorilor. Practicile comerciale incorecte se pot sesiza catre ANPC de orice persoana, consumator sau operatori economicconcurenti. Acestia ii pot, de asemenea, actiona in judecata pe cei care practica astfel de comert.

Penalizari Comerciantii care nu respecta noua lege risca amenzi de la 3.000 la 30.000 lei, neincetarea practicii incorecte presupune sanctiuni de la 6.000 la 60.000 lei, iar o masura complementara care se poate lua este dispunerea suspendarii activitatii pana la intrarea in legalitate. Aceasta lege a intrat in vigoare in Romania pentru a fi in conformitate cu celelalte tari membre ale Uniunii Europene (UE), noi fiind singura tara care nu avea o asemenea lege. Astfel, acum operatorii economici vor putea fi pedepsiti pentru asemenea practici pe tot teritoriul UE.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin