Ministerul Agriculturii intentioneaza sa suporte, in acest an, o parte din costurile necesare procedurii de certificare a produselor ecologice, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii rurale, Dacian Ciolos. “La ora actuala analizam m
Ministerul Agriculturii intentioneaza sa suporte, in acest an, o parte din costurile necesare procedurii de certificare a produselor ecologice, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii rurale, Dacian Ciolos. “La ora actuala analizam modul in care putem sprijini, in limitele bugetului, anumite categorii de fermieri in privinta costurilor de certificare pentru produsele ecologice. Vom face o evaluare sa vedem despre ce animale, suprafete sau produse este vorba, ce numar si ce categorii de fermieri si cred ca pana in primavara vom putea decide nivelul formei de sprijin”, a precizat Ciolos. Acesta a spus ca exista fermieri mici si mijlocii care ar putea produce produse ecologice, dar din cauza costurilor de certificare multi vor fi tentati sa renunte. Ciolos a mai precizat ca principalul obiectiv in aceasta perioada este de a decide cat mai repede toate formele de sprijin care vor fi alocate in 2008. La ora actuala, la nivel national, exista peste 70 de organizatii de producatori in toate sectoarele agriculturii ecologice iar numarul operatorilor din agricultura ecologica inregistrati la MADR pana la 30 iunie 2007 a depasit 3.836. Potrivit datelor MADR, cei mai multi operatori inregistrati pana in prezent sunt producatorii din sectorul animalier (cresterea vacilor de lapte).
In prezent, toate produsele ecologice romanesti poarta o sigla ce garanteaza provenienta produsului din acest sistem, in conditiile in care acestea sunt certificate de 16 organisme independente - doua romanesti si 14 din UE. Fermierii romani care practica agricultura ecologica vor putea accesa fonduri europene de circa 260 de milioane euro, in perioada 2007-2013, pentru finantarea investitiilor in acest sector.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.