>> Vladimir Voronin ameninta Uniunea Europeana cu un potential Kosovo in Republica Moldova

>> Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, nu a indraznit sa-si etaleze obisnuitele diatribe impotriva Romaniei la conferinta de presa su
>> Vladimir Voronin ameninta Uniunea Europeana cu un potential Kosovo in Republica Moldova

>> Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, nu a indraznit sa-si etaleze obisnuitele diatribe impotriva Romaniei la conferinta de presa sustinuta impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.


"In cazul in care curtea Europeana a Drepturilor Omului valideaza inregistrarea Mitropoliei Basarabiei, atunci exista riscul ca Moldova sa devina un nou Kosovo." Este ceea ce a declarat la Bruxelles presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, intr-o conferinta de presa impreuna cu presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso. Voronin a continuat: "Daca se valideaza Mitropolia Basarabiei, noi o sa punem problema in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei". Voronin se afla luni la Bruxelles pentru a discuta cu presedintele Barroso ajutorul tehnic si financiar pe care il asteapta de la Uniunea Europeana in cadrul planului in opt puncte propus de el. Voronin a obtinut din partea lui Barroso asigurarea ca Moldova va primi in continuare ajutoare tehnice si financiare, precum si expertiza, cu precizarea ca ajutoarele financiare - necifrate - vor fi acordate "acolo unde se considera necesar".
Prezent la Bruxelles, unde si-a prezentat in mod detaliat planul pentru solutionarea problemei transnistrene, Voronin a discutat si detaliile contributiei UE la rezolvarea acestui conflict, in primul rand contributia financiara. Presedintele a putut sublinia si faptul ca Tiraspolul nu a raspuns inca propunerii sale de lansare a unor proiecte comune, desi au aparut fisuri in fatada, pana acum unitara, a guvernului autoproclamat de la Tiraspol. Astfel, surse bine informate au lasat sa se inteleaga ca ar exista serioase frictiuni intre Igor Smirnov si presedintele "Sovietului Suprem", parlamentul de la Tiraspol, Ievgheni Sevciuk, acesta din urma, care are in spate mediile de afaceri, fiind favorabil negocierilor cu Chisinaul. Aceste negocieri se afla insa in continuare intr-un punct mort, mai ales dupa ce guvernul de la Chisinau a elaborat un proiect de lege prin care se va interzice intrarea pe teritoriul Moldovei a masinilor cu placa de inmatriculare emisa la Tiraspol. Actualmente, foarte multe automobile din Moldova circula cu placa de Tiraspol, in parte si pentru ca taxa de inmatriculare este mult mai mica in teritoriul independentist decat la Chisinau. Legea nu a fost inca aprobata si e discutata de catre parlamentul de la Chisinau, ea a putut insa fi folosita ca pretext de catre conducerea transnistreana pentru a refuza sa discute planul lui Voronin.

Planul lui Voronin
La sfarsitul lunii octombrie 2007, presedintele Voronin a propus Tiraspolului un plan in sapte puncte, devenite intre timp opt, plan menit a duce la solutionarea problemei transnistrene. Guvernul de la Chisinau a aprobat ulterior lista si componenta grupurilor de lucru sectoriale in cele opt domenii: economie si comert, dezvoltarea infrastructurii, asigurarea functionarii viabile a cailor ferate, ocrotirea sanatatii si a problemelor sociale, invatamantul, stiinta si tineretul, demilitarizarea si consolidarea securitatii, ajutoarelor umanitare, si agricultura. Pe 13 decembrie 2007, Ministerul Reintegrarii a transmis lista propunerilor pentru discutie lui Valeri Litkai, reprezentantul pentru probleme politice in procesul de negocieri pentru reglementarea problemei transnistrene din partea Transnistriei. Tematica discutiilor elaborata de grupurile de experti a fost transmisa pentru informare si tuturor participantilor la procesul de negocieri in formatul "5±2" (Rusia, Ucrainia, R. Moldova, Transnistria, UE, SUA, OSCE).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.